Jak se vyhnout stresu během těhotenství. Rady, které vám mohou pomoci

Jak se vyhnout stresu během těhotenství. Rady, které vám mohou pomoci
Během těhotenství se můžeme setkat s mnoha stresovými faktory. Velkou roli hraje také to, že jsou ženy během těhotenství ovlivněny hormony a jsou citlivější. I přesto si se stresem můžete v těhotenství poradit.

Během těhotenství probíhá v ženském těle mnoho změn. Mění se tělo, emoce a také život rodiny, což může vyvolat stresovou situaci. Také tyto záležitosti můžete ve svém životě přivítat jako nový impuls.

Naučte se brát věci a události tak, jak k vám přicházejí

Pocity stresu během těhotenství jsou velmi běžné. Příliš mnoho stresu vám ale může způsobit problémy se spánkem, bolesti hlavy, nechutenství nebo tendence se přejídat.

Časem můžete dospět až k vysokému krevnímu tlaku a také k srdečním onemocněním. V těhotenství vám díky tomu může hrozit riziko předčasného porodu, nebo nízká porodní hmotnost u vašeho dítěte. Děti, které se narodí příliš brzy jsou vystaveny vyššímu riziku zdravotních problémů.

Příčiny stresu v těhotenství

Příčinami stresu v těhotenství mohou být problémy v těhotenství, jako je nevolnost, zácpa, únava nebo bolesti zad. Dále to mohou být výkyvy nálad, ke kterým dochází na základě hormonálních výkyvů v těhotenství. Mohou to být také obavy z porodu a obavy z mateřství. Můžete si klást otázky, zda to zvládnete, a bojíte se, abyste neudělala nějakou chybu. Jestliže pracujete, mohou vás stresovat pracovní povinnosti. Také vás mohou stresovat různé zvraty, které přináší život. Dále to jsou například finanční potíže, které mohou člověka dost potrápit.

Stres nám je také nápomocný. Pomáhá nám čelit různým životním výzvám a správně jim čelit.  

Vysoká míra stresu může negativně ovlivnit náš imunitní systém. Stres velmi úzce souvisí s tím, jak si určité věci berete a jak na situace reagujete. Pokud stresové situace řešíte tak, že si zapálíte cigaretu a nebo se opijete, máte problém, který byste měla začít řešit jiným způsobem.

Stres a úzkosti během těhotenství ovlivňují plod a mohou mít dlouhodobé následky na vývoj dítěte. Stres má vliv na metabolismus dítěte, na jeho kognitivní a také emoční vývoj. Vašeho dítěte se velmi dotýká to, že jste v těhotenství prožívala úzkost, stres, radost, smutek a celkové napětí.

Zapojte do svého denního programu lehké cvičení pro těhotné, Zdroj: Photographee.eu / Shutterstock

Jak můžete snížit stres v těhotenství?

  • Zkuste popsat to, co vás stresuje a promluvte si s partnerem, kamarádkou či jinou blízkou osobou.
  • Vezměte na vědomí, že nepohodlí, které těhotenstvím vzniká je jen dočasné.
  • Jezte zdravou stravu. Pokud máte chuť na něco nezdravého, občas si to dopřejte, protože si to zasloužíte. Dostatečně pijte a zkuste hodně spát. Někdy to ale může být problém, proto se snažte alespoň hodně odpočívat.
  • Zapojte do svého denního programu lehké cvičení pro těhotné, gravijógu, procházky nebo plavání, pokud to půjde. Ulevíte zádům a také své mysli.
  • Omezte činnosti, které nemusíte dělat.
  • Požádejte o pomoc lidi, kterým věříte. Nechejte si pomoci například s úklidem či nákupem.
  • Absolvujte předporodní kurz. Budete lépe vědět, do čeho jdete a budete klidnější.
  • Pracujete? Pokud to půjde, domluvte se se zaměstnavatelem na jiných podmínkách práce. Práci si naplánujte dopředu.

 

Zdroje:

Zdroj článku:
  • www.marchofdimes.org