Snažíte se ušetřit vodu? Zapojte své děti

Snažíte se ušetřit vodu? Zapojte své děti
Pokud máte rodinu, a především malé děti, spotřeba vody u vás bude pravděpodobně dost vysoká. Čtyřčlenná rodina spotřebuje neuvěřitelné množství vody. Ale i v takovém případě s tím jde něco dělat. Zkuste si doma promluvit a společně ušetřit!

Rychlá sprcha

Ačkoliv vaše děti preferují vanu, rychlá sprcha je úspornější. Zkuste děti rychle se vysprchovat. Vanu plnou pěny můžete nechat jako motivaci a odměnu, ale pokud vyměníte dlouhou sprchu nebo denní napouštění vany za krátkou, ušetříte čas i peníze. Můžete si zahrát hru a sprchu si dokonce načasovat například na 5 minut.

Vypínejte sprchu při mytí vlasů

Pokud si myjete vlasy, vypněte sprchu. Když na ně nanášíte šampón, je zbytečné, aby zároveň tekla voda.

Neperte oblečení po jednom dni

Děti se často ušpiní. Nejde o spodní prádlo, ale pokud budou vše, co ze sebe svléknou, dávat každý den prát, bude spotřeba vody vysoká. Většina oděvů zůstává druhý den čistá a nezapáchá. V takovém případě ho lze použít i další den.

Vypínejte vodu, když si čistíte zuby

Další činnost, do které můžete zapojit celou rodinu, je vypínání vody při čištění zubů. Jděte dětem příkladem. Ve chvíli, kdy pečlivě čistí zoubky kartáčkem, voda téct proudem nemusí.

Mluvte s dětmi o vodě, zdroj: Yuganov Konstantin / Shutterstock

Používejte vodu opakovaně

Nevylévejte starou vodu z lahví a kelímků do odpadu. Použijte ji místo toho na zalévání kytek, ať už v bytě nebo na zahradě. Využít můžete i vodu z misky domácích mazlíčků, když ji měníte.

Nepoužívejte na mytí kola hadici, ale kýbl s vodou

Čas od času je potřeba umýt jízdní kolo. Ekonomickou variantou je vzít si kýbl s vodou a hadr. Zapomeňte na hadici.

Nedávejte své ručníky prát po každém použití

I ručník jde používat opakovaně. Pokud ho dáte po použití uschnout na čisté místo, není důvod ho po každém použití prát. Můžete ho používat i týden.

Zkontrolujte kohoutky

Jeden netěsnící kohoutek dokáže za měsíc vyplýtvat velké množství vody. Zkontrolujte všechny kohoutky v domácnosti, zda z nějakého neodkapává voda. Při zavírání je důkladně utahujte.

Používejte doma jednu sklenici na vodu

Pokud jste celý den doma, nemusíte si brát novou sklenici pokaždé, když si jdete napustit vodu. Stačí jedna sklenice na den, kterou budete opakovaně používat.

Používejte doma jednu sklenici na vodu, zdroj: New Africa / Shutterstock

Toaletu nemusíte splachovat pokaždé

Zvlášť pokud máte malé děti, které chodí každých 5 minut zkusit, zda jim to půjde. Pokud udělají velkou potřebu, je to jasné. A také je nutné dětem vysvětlit, že když jsou v cizím prostředí, splachovat musí opravdu pokaždé.

Malé děti můžete koupat dohromady

Pokud máte malé děti a ve sprše se jim špatně stojí, napustíte jim vanu. Když už se vana napouští, je ekonomičtější, aby se vykoupaly děti spolu, pokud je jich víc – budete to mít za sebou najednou a může to být i zábava.

Mluvte s dětmi o vodě

Povzbuzujte děti, aby vodu, která zbyde, dávaly rostlinám. Nedopitá lahev vody, nasbíraná dešťová voda, nebo i voda z akvária – tu lze použít pro nejedlé rostliny, je plná živin a minerálů. Bavte se s dětmi o vodním cyklu a o tom, odkud se voda bere, aby lépe pochopily, že je potřeba s ní šetřit.