Skandinávský styl bydlení a jak na něj

Skandinávský styl bydlení a jak na něj
Málokterý styl vydržel na vrcholu tak dlouho, severský design interiérů totiž nejspíš nikdy nevyjde z módy. Tento světlý, klidný a čistý styl kombinuje minimalismus, estetiku, ale i funkčnost a pohodlí. Poradíme vám tipy, jak na něj!

Tlumené odstíny barev

Skandináský styl často používá světlejší, neutrální barvy. Oblíbené jsou bílé, šedé, hnědé a béžové ostíny nebo i světle modré a jinak barevné tóny výraznějších barev. Pokoj poté více rozjasní a rozveselí přidání barevného obrazu, dekorace nebo i křesla či koberce. U nábytku je vhodné využít kontrastu světlých a tmavých barev.

Používejte přírodní světlo

Aby prostor prokoukl, vypadal větší a působil čistě a osvětleně, je důležité pohrát si s přírodním světlem. Velká okna a skleněné dveře jsou velmi oblíbené, projasní celý pokoj a jěště k tomu budete mít krásný výhled. K osvětlení pokoje mohou dopomoci i bílé stěny, ty světlo ještě zdůrazní.

Rostliny

Rostliny a květiny prostor okamžitě projasní a dodají mu život. Jejich barvy navíc prostor ještě více rozradostní. Často se používají jako minimalistické, elegantní, ale přírodní dekorace. Hodí se úplně všude, na poličky, knihovny, stoly i na zem.

Moderní nábytek

Obvyklý severský styl nábytku spočívá v jemných liniích a křivkách. Dřevo se používá spíše v teplejších odstínech, např. bukové, jasanové nebo borovicové. Nohy u židlí a stolů jsou často kuželovité. Postele mohou být jednoduché, důležitější je spíše zdobení pomocí dek a polštářů. Na ozdobu se často používají pletené deky a několik vrstev polštářků různých velikostí, které postel trochu zvýrazní.

Méně je více

Protože skandnávské domy jsou často malé, není v nich místo na hromady zbytečných dekorací. Styl klade důraz především na jednoduchost a praktičnost a na výzdobu vám postačí pár barevných obrazů a rostlin. Pokoj tak bude vypadat více uspořádaně a čistě. Dokonce i hračky v dětských pokojích jsou prosté a k výzdobě často slouží jen jednoduché látkové stany.

Dětské pokoje

V dětských pokojích se často začíná s jednoduchými bílými zdmi a dřevěnou podlahou, výrazné barvy do pokoje přinesou až dekorace a hračky, koberce, obrazy či jiné ozdoby, oblíbené jsou i barevné trojúhelníkové girlandy. Můžete přidat i barevný nebo dřevěný nábytek. Látkové stany v pokoji také působí vesele a hravě. Časté jsou i postele s nebesy nebo s rámem ve tvaru domečku.