Masiv do stylových chaloupek i do moderního bytu

Masiv do stylových chaloupek i do moderního bytu
Dřevo je s člověkem spojené od pradávna a jeho použití k výrobě nábytku je doložené i ve starověkém Řecku a Římě. Tradici má určitě i v naší zemi. Na zámcích můžeme obdivovat starožitný nábytek, na chalupách si ochraňujeme staré truhly po prababičce a dubové stoly.

Nábytek z masivu má hned několik předností, a proto je tak oblíbený. Jen neradi se s ním loučíme, pokud si na něj zvykneme. Je pevný, hodně vydrží a je krásný na pohled po mnoho let. Někdy mu roky prospívají. Má velice jednoduchou údržbu. V případě, že dojde k poškození povrchu, není složité to opravit.

Na nábytku z masivu je vidět, že ho vyrobil někdo, kdo pracuje s dřevem rád, jednotlivé kusy jsou k sobě spojeny tak, aby celek potěšil vzhledem i funkčností. Právě díky dobrému zpracování je výsledný produkt bytelný a stabilní.

Pokud má dřevěný nábytek sloužit dětem, dá se koupit levný nábytek, který je ze dřeva opracovaného strojově, má jednoduché linie a často si ho lze poskládat doma jako skládačku. Děti tak mají pokojík, který je snadno udržovatelný. Vybavení přežije i dětské bitvy a dodá interiéru teplou atmosféru.

Dřevěný nábytek má celou řadu výhod:

1. Nadčasovost: Přes všechny módní trendy, dřevěný masiv je vždy v módě, a navíc jde o přírodní materiál, který je v současnosti v nábytkářství na vrcholu. Má vysokou estetickou hodnotu a hodí se do každého interiéru.

2. Dřevo je krásné ve své přírodní podobě, nemusí se barvit, stačí ho navoskovat. S léty se vybarvuje a získává ještě atraktivnější vzhled. Také příjemně voní.

3. Pokud se investuje do opravdu kvalitně vyrobeného nábytku z dobrého dřeva, díky trvanlivosti se vyšší náklady určitě vyplatí. Vydrží na celý život.

4. Nábytek je zdravotně nezávadný, neobsahuje žádná pojiva, pryskyřice, lepidla atd. I v případě, je že povrch ošetřený nátěrem, jde o moderní a ekologicky produkt, který nemá na lidské zdraví žádný vliv.

5. K údržbě stačí většinou suchá prachovka z mikrovlákna.

A jaký nábytek je nejoblíbenější?

Jídelna zařízená nábytkem z masivu udělá dojem na každého. Stejně výborně se člověk cítí v ložnici, kde je teplé a na dotyk příjemné dřevo. Některé druhy dřeva se přímo doporučují na šatní skříně, protože svou vůní odradí šatního mola.

Jaké dřevo vybrat

U nás je nejpoužívanějším dřevem smrk a borovice.  Borovici upřednostňují lidé, kteří mají rádi barevné změny přírodního povrchu. Borovice vlivem UV záření zvýrazňuje kresbu dřeva a její barva se stává sytější.

Krásně vypadá i dřevo ze třešně, které je navíc i velice kvalitní. Dubové stoly už si dělali naši předci, protože zjistili, co toto dřevo vydrží.

Za všechny cizokrajné druhy jmenujme palisandr. Jde o dřevo ze stromu Dalbergie. Roste v Brazílii, Indii nebo v Africe a stromu trvá 100 až 200 let, než doroste do rozměrů potřebných ke zpracování.

Dřevo má nádherně sytou hnědou barvu s tóny do červena a fialova. Vyniká tvrdostí a odolností a pro své akustické vlastnosti je žádané i pro výrobu hudebních nástrojů.