Proč se nám zdají noční můry a co o nás prozrazují. Podívejte se na jejich význam

Proč se nám zdají noční můry a co o nás prozrazují. Podívejte se na jejich význam
Děsí vás ve spánku často noční můry? Nejde o nic neobvyklého, každého občas nějaký děsivý sen probudí. Rozhodně to ale není nic příjemného a často nás tyto sny dokáží trápit ještě celý den. Proč se nám tedy zdají a jaký je jejich význam?

Naše sny jsou tvořeny vjemy, které si mozek vytváří během spánku. Většinou se v nich objevují naše myšlenky, vzpomínky, ale i strachy a problémy. Sny, které si pamatujeme se nám obvykle zdají v REM fázi spánku. Mezi ně patří právě i noční můry, které si po probuzení většinou pamatujeme naprosto jasně. Objevit se ale mohou i pouhé děsivé sny, které nás často probudí ze spánku, ale už si nepamatujeme, co se v nich dělo.

Proč se nám zdají?

Přestože se snům a nočním můrám věnuje velká řada vědců, stále na tuto otázku neznáme jasnou odpověď. Sny jsou pro nás stále velkou záhadou a noční můry obzvlášť. Výzkumy ale i tak došly k několika zajímavým závěrům.

Údajně výskyt nočních můr záleží i na délce spánku. REM fáze je totiž tou poslední a nejdelší fází. Čím déle tedy spíte, tím větší je pravděpodobnost, že se vám bude zdát nějaký ošklivý sen. Noční můry ale mohou upozorňovat i na nedostatek spánku, a tak je důležité naslouchat svému tělu a jeho potřebám.

Jaký je jejich význam?

Je důležité si uvědomit, že noční můry se tvoří v našem podvědomí a jsou tak odrazem našich největších problémů a strachů, které se ze života snažíme vytěsnit. Pokud si tedy procházíte náročným a stresujícím obdobím, není se čemu divit. Vliv na ně mohou mít i větší životní problémy a potíže, přetížení nebo traumatizující či negativní zážitky.

Noční můry mají velký vliv na kvalitu našeho spánku a mohou vést až k psychickým poruchám. Nemusíte se ale hned děsit. Pokud se u vás takové sny objevují jen jednou za pár měsíců, je to nejspíš spojené jen s menší únavou nebo zhoršenou náladou.

Pokud k nim ale dochází často, je dobré začít s nimi něco dělat. 

Jak proti nim bojovat?

Ze všeho nejdříve zkuste odhalit příčinu vašich nočních můr. Děsivé noční můry totiž často tvoří jen vaše nevyřešené spory a problémy. Zkuste si na své sny tedy vzpomenout a zjistit, co vás trápí. Nejlepším řešením je poté záležitost vyřešit, urovnat vztahy nebo se zbavit nadměrného stresu.

Pomoci k lepšímu spánku také může vyhýbáním těžkým jídlům před spaním. Nezdravá, mastná, pikantní nebo velmi sladká jídla vašemu tělu nedělají vůbec dobře a mohou tak ovlivnit i kvalitu vašeho spánku a snů.

Pokud ale nic nepomáhá a noční můry se u vás objevují velmi často, nebojte se si o nich promluvit s lékařem či psychologem. Může za nimi totiž vězet i traumatický zážitek z minulosti nebo obavy o vaši budoucnost. Psycholog vám pomůže příčinu odhalit a najít účinnou cestu k jejímu odstranění.