Jste zaplavení povinnostmi? Podívejte se na 5 kroků, jak se to naučit zvládat

Jste zaplavení povinnostmi? Podívejte se na 5 kroků, jak se to naučit zvládat
Pocit přehlcení úkoly má negativní dopad na vaše sebevědomí. Přemíra úkolů vás zavalí stejně jako lavina i se všemi důsledky. Zasáhněte dříve než vám úplně dojde dech.

1. Přiznejte si, že to nezvládáte

Jakmile si připustíte, že máte problém, ukážou se možnosti, které vám cestu usnadní. Možná vám nadřízený sdělí, že se uzávěrka může posunout, kolega nabídne pomocnou ruku a přátelé či rodina vás psychicky podpoří. Najednou už nebudete na vše sami.

2. Uvolněte páru

Někdy se na nás ostatní přichytí a vysávají z nás energii. Ať už plníte úkoly, které vám nepatří, rozdáváte rady, které vyjdou do ztracena, či děláte práci jen z povinnosti, připravujete se tím o drahocennou energii. Když ostatním řeknete ne, zcela jistě si najdou jinou možnost, jak problém vyřešit, a vy tím můžete získat dokonce větší respekt.

3. To důležité na prvním místě

Stanovte si priority pro své úkoly a řešte vždy jen ty neodkladné. Dokud záležitost nesplníte, nevyřizujte další telefonáty a neotvírejte emaily, které s daným úkolem nemají přímou souvislost. Sestavte si seznam pěti věcí, jež vám znepříjemňují každodenní život, a snažte se jich jednoduše a co nejdříve zbavit. Seznam neustále obnovujte a uvidíte, že to, co jste odkládali vlastně nebylo tak náročné, jak jste si představovali. 

4. Vyhněte se rozptylování

Cítíme-li se přehlceni prací, jsme mnohem náchylnější k tomu nechat se rozptylovat vnějšími podněty. V takové chvíli se stáváme nesoustředěnými a lehce manipulovatelnými. Nejen, že přestaneme zvládat aktuální povinnosti, další nám budou rychle přibývat.

5. Najděte si zdroje energie

Pobytem na čerstvém vzduchu či pravidelnou a vydatnou stravou rychle doplníte spotřebovanou energii.  Nezanedbávejte prostor alespoň na malé občerstvení či osvěžující nápoj. Pokud se cítíte vyčerpaní a zahlcení, dbejte na to, abyste si aktivních přestávek dovolili dostatek.