Princezna Ingrid Alexandra je budoucí královna Norska, která se už nyní angažuje ve veřejné službě

Princezna Ingrid Alexandra je budoucí královna Norska, která se už nyní angažuje ve veřejné službě
Princezna Ingrid Alexandra je druhá dcera krále Haralda V. a královny Sonji z Norska. Je současnou následnicí trůnu, účastnila se již několika veřejných akcí a její rodiče se snaží ji připravit na budoucí roli královny.

Budoucí královna Norska

Princezna Ingrid Alexandra je druhorozená dcera krále Haralda V. a královny Sonji z Norska. Narodila se 21. ledna 2004 v nemocnici Rikshospitalet v Oslu. Je první ženou v pořadí nástupnictví na norský trůn po 60 letech.

Ingrid Alexandra se od svého narození stala veřejnou osobností a často se objevuje na různých veřejných akcích po celém Norsku. Její rodiče se snaží udržovat ji a její starší sestru, princeznu Märthu Louise, v co největším soukromí, aby mohly vyrůstat jako normální děti. Princezna Ingrid Alexandra má zájem o sport, zejména o lyžování a plavání. Ona také ráda zpívá a hraje na klavír. Ona se účastnila několika veřejných koncertů, kde zpívala s královskou rodinou.

Ingrid Alexandra také projevuje zájem o ochranu životního prostředí a v roce 2019 se stala mladou ambasadorkou organizace World Wildlife Fund (WWF) v Norsku. V roce 2020 spolu s králem Haraldem V. a královnou Sonjou, otevřeli nový ekologický park v Oslu, který byl pojmenován po princezně.

V budoucnosti se očekává, že princezna Ingrid Alexandra bude pokračovat v roli veřejné osobnosti a bude se aktivně zapojovat do různých veřejných aktivit a charitativních projektů. Její nástup na trůn bude symbolickým krokem k posílení pozice žen v Norsku a bude představovat inspiraci pro mladé dívky po celém světě. 

Od mala nadšena pro sport

Dne 19. června 2010 se princezna Ingrid Alexandra účastnila svatby své kmotry, švédské korunní princezny, jako družička. V prosinci 2012 se princezna zúčastnila televizního rozhovoru spolu s otcem, který se týkal podpory organizace pro ochranu životního prostředí zaměřené na děti. Ona také se účastnila tradičních oslav Dne ústavy a tradičního skokanského turnaje v Holmenkollenu v Oslu.

V roce 2016 byl v palácovém parku otevřen sochařský park princezny Ingrid Alexandry s sochami vytvořenými pro děti, princezna se podílela na výběru příspěvků do sochařského parku z návrhů od školáků z celého Norska. V roce 2018 se setkala s vévodou a vévodkyní z Cambridge při jejich oficiální návštěvě Norska a prohlédla si park s nimi.

Dne 12. února 2016 se princezna a její dědeček zúčastnili zahajovacího ceremoniálu II. zimních olympijských her mládeže v Lillehammeru. Král prohlásil zahájení her, zatímco princezna zapálila oheň, podobně jako její otec korunní princ Haakon před 22 lety.

Dne 17. listopadu 2018 princezna Ingrid Alexandra pokřtila výzkumné plavidlo Kronprins Haakon pojmenované po svém otci. Plavidlo bylo pokřtěno ve svém domovském přístavu Tromsø a princezna hovořila o svém zájmu o oceán a změnu klimatu a že plavidlo přinese "nové a zásadní znalosti o polárních oblastech, oceánech a změně klimatu."

Princezna je také vášnivá sportovkyně, získala zlatou medaili na norském šampionátu juniorů v surfování v říjnu 2020 a trénuje také lyžování a kickbox.

Vzdělání mladé princezny

Princezna Ingrid Alexandra zahájila svůj první školní den 19. srpna 2010 na místní státní základní škole. Její rodiče si vybrali tuto školu, protože chtěli, aby měla co nejnormálnější dětství. Ve zprávách z novin se uvádělo, že princezna bude chodit do školy se svým bratrem a místní obyvatelé ji mohli občas vidět s jejími spolužáky na školních výletech. Zaměstnanci školy doufali, že se škola stane místem, kde by se princezna mohla spřátelit a na chvíli uniknout zraku veřejnosti.

Dne 17. června 2014 norská královská rodina oznámila, že od začátku školního roku 2014-2015 princezna přestoupí na soukromou anglickou jazykovou školu v Oslu, údajně kvůli rodičům chtěli, aby mluvila plynně anglicky.

Princezna Ingrid Alexandra přestoupila na Uranienborg School v Oslu, kde dokončila nižší střední vzdělání. Na podzim roku 2020 začala další školní docházku na střední škole Elvebakken v Oslu.