Aktuální opatření vlády proti šíření koronaviru platná od středy 14.10. - do práce, na nákup a domů

Aktuální opatření vlády proti šíření koronaviru platná od středy 14.10. - do práce, na nákup a domů
Shromažďovat se může maximálně 6 osob, roušky ve všech vnitřních prostorech a všichni školáci přejdou na distanční výuku. Do restaurace se minimálně 2 týdny také nepodíváme.

Shromažďování a pití alkoholu

Od středy 14.10. vláda ustanovila opatření, kdy se na veřejnosti může scházet maximálně 6 osob, oproti dřívějším 10 osobám ve vnitřních prostorech a 20 ve venkovních prostorech. Rovněž je nově zákaz pití alkoholu na veřejnosti. Od tohoto bodu si vláda slibuje nižší počet osob shromažďujících se na veřejnosti. 

Restaurace a jiná pohostinství

Stále platí doba provozu restaurací a jiných stravovacích zařízení od 6 hodin ráno do 20 hodin večer. Nově však není možné pobývat ve vnitřních prostorách takovýchto podniků. Restaurace smí využívat výdejních okének, hosté by se však neměli kumulovat uvnitř podniků.

Školství

Nově zůstanou doma všechny děti, ty přejdou na distanční výuku. Jedná se tedy i o žáky prvního stupně, kteří dosud do školy chodili. V běžném provozu zůstanou pouze mateřské školky. Děti budou mít také prodloužené podzimní prázdniny na celý týden.

Zákaz kontaktní výuky platí i pro volnočasové kroužky, školy v přírodě a také pro základní umělecké školy. Rovněž nebude probíhat praktická výuka.

Taktéž budou zavřeny internáty a jiná ubytovací zařízení pro studenty, kteří mají na území ČR jiné bydliště, pokud na tomto místě bydliště není známa nákaza koronavirem

Uzavřeny budou taktéž vysokoškolské koleje, pod stejnými podmínkami. Výjimku pak budou mít například medici a jiní dobrovolníci.

Roušky ve všech vnitřních prostorách

Venku není nutné mít roušku nasazenou, nově je ale nutné nosit ochranu úst a nosu například na zastávkách MHD a veřejné dopravy, které jsou charakterizovány rovněž jako vnitřní prostory.

 

Vláda uvedla, že opatření se zmírní jakmile klesne reprodukční číslo pod 0,8, to je momentálně na úrovni 1,5. Vláda také apeluje na operátory, aby propagovali aplikaci eRouška, aby bylo trasování pozitivních případů efektivnější. Taktéž vláda doporučuje zdržovat se co nejméně mimo domov, zkrátka do práce, na nákup a zůstat doma.