Korunní princ Haakon: Muž, jehož jediným skandálem byl sňatek s neurozenou svobodnou matkou

Korunní princ Haakon: Muž, jehož jediným skandálem byl sňatek s neurozenou svobodnou matkou
Haakon Magnus, norský korunní princ, je i se svou ženou, princeznou Mette-Marit, miláčkem národa. Nechybělo však málo a mohlo to být zcela jinak.

Je pravnukem prvního norského krále moderní éry a prvním v řadě na trůn. Haakon Magnus se zatím se svými povinnostmi vyrovnává skvěle a dobře se mu daří vyhýbat skandálům. Jeho jméno bylo v tisku negativně zmíněno snad jen jednou, a to při oznámení jeho vztahu se svobodnou matkou, bývalou ''párty girl'' Mette-Marit.

Druhorozený, přesto první v řadě na trůn

Haakon Magnus se narodil 20. července 1973, o necelé dva roky později než jeho starší sestra Märtha Louise. Poté, co na trůn nastoupil jeho otec je prvním v pořadí na trůn. V době jeho narození se Norsko řídilo pravidly agnatické primogenitury následnictví. Což je vlastně jen komplikovaný způsob, jak říci, že dívky mohou usednout na trůn pouze tehdy, pokud nemají bratra.

Pravidla byla v roce 1990 změněna, ale rozhodlo se, že se budou vztahovat pouze na budoucí dědice, aby nedošlo ke zmatkům v stávajícím pořadí následnictví. To vysvětluje, proč je princezna Ingrid Alexandra, dcera korunního prince Haakona, třetí v pořadí na trůn. 

Vzdělání korunního prince Haakona

Pro krále Haralda a královnu Sonju bylo důležité, aby se jejich dětem dostalo co nejnormálnější výchovy. Proto děti navštěvovaly běžné státní školky a školy. Haakon Magnus v roce 1991, kdy zemřel jeho dědeček a na trůn nastoupil jeho otec, ještě ani nedokončil střední školu a už byl v pouhých 17 letech prvním v nástupnické linii.

Následující rok školu úspěšně dokončil a rozhodl se vstoupit do armády. Na rozdíl od svého otce, který sloužil v armádě, se Haakon  rozhodl pro kariéru v námořnictvu. Stejně jako jeho pradědeček před ním se stal námořním důstojníkem. V roce 1996 odešel do Spojených států, kde vystudoval politologii na Kalifornské univerzitě v Berkeley. Později získal ještě magisterský titul v oboru rozvojových studií na London School of Economics. Zajímá se zejména o stav oceánů a problematiku změny klimatu.

Muž bez skandálu

Princ Haakon se nikdy osobně nezapletl do žádného skandálu. Na rozdíl od mnoha členů královských rodin či jiných ostře sledovaných osobností nebylo jeho jméno nikdy vláčeno tiskem kvůli nějakému prohřešku či pochybení. Jedinou skutečnou kontroverzí, kterou musel korunní princ Haakon doposud řešit, byly jeho zásnuby s Mette-Marit Tjessem Høibyovou v prosinci 2000. 

Pár se seznámil někdy v devadesátých letech na festivalu Quart v jejím rodném městě Kristiansandu. V té době se jednalo o největší norský hudební festival. O několik let později, v roce 1999, se na stejném festivalu setkali znovu. V té době už byla Mette-Marit svobodnou matkou. Nicméně přeskočila jiskra a dvojice navázala vztah.

Problematická minulost Mette-Marit

Pro veřejnost a média byla Mette-Marit obyčejnou ženou bez vzdělání a s pochybnými konexemi. Navíc byla svobodnou matkou batolete, jehož otec byl odsouzený zločinec. Měla za sebou minulost plnou večírků a drog. Král však sňatek prince s Mette-Marit povolit. Svou roli v tom pravděpodobně hrálo to, že on sám se kdysi vymkl zažitým konvencím a vzal si ženu, která sice nebyla urozená, ale získala si jeho srdce.

V tom momentě však nastalo peklo, tisk nenechal na Mette-Marit nit suchou a odsuzovala ji i široká veřejnost. Zlom nastal až v okamžiku, kdy sama Mette-Marit uspořádala týden před svatbou tiskovou konferenci. Hovořila s velkou pokorou a otevřeně, místy i se slzami v očích. "Moje vzpoura v mládí byla mnohem silnější než u mnoha jiných. To vedlo k tomu, že jsem žila docela divoký život," řekla. Drogy výslovně odsoudila, nepřiznala však, že je sama užívala. Poté vyjádřila přání, aby dostala šanci začít znovu a lépe se rozhodovat, a novinářům řekla, že si nepřeje o své minulosti více mluvit.

Mette-Marit si dokázala veřejnost získat

Tato taktika se osvědčila. Když Mette-Marit tak otevřeně promluvila o své minulosti, bublina splaskla. Vnímání veřejnosti se téměř přes noc změnilo, protože lidé začali Mette-Marit vnímat jako normálního člověka, který sice udělal několik špatných rozhodnutí, ale snaží se polepšit.

Pár se vzal 25. srpna 2001 v katedrále v Oslu. Venku je vítal nadšený dav. Mají spolu dvě děti, princeznu Ingrid Alexandru (narozenou 21. ledna 2004) a prince Sverreho Magnuse (narozeného 3. prosince 2005). Haakon je také nevlastním otcem syna Mette-Marit z předchozího vztahu, Mariuse Borga Høibyho. Žijí běžný rodinný život protkaný povinnostmi královského rodu. Jediným mrakem na jejich zářném nebi je princeznina nemoc, před pár lety jí byla totiž diagnostikována plicní fibróza.

Zdroje článku: