Přestaň pořád bažit po dalším. Buď vděčná za to, co máš

Přestaň pořád bažit po dalším. Buď vděčná za to, co máš
Je naprosto přirozené, že se v životě chceme mít lépe a mít více. A je to do určité míry naprosto v pořádku. Problém nastává ve chvíli, kdy si přestáváme vážit toho, co již máme. 

Cíl nebo posedlost

Je v lidské přirozenosti mít se v životě dobře a plánovat si krásnou budoucnost. Přejeme si mít dobře placenou práci, která nás bude bavit. Chceme mít krásný byt, nebo dům, ve kterém si budeme užívat šťastné chvíle se svojí fungující a milující rodinou. Toužíme mít bezpečné a kvalitní auto, které nás vždy dopraví tam, kam zrovna potřebujeme. Někteří z nás si přejí mít také kvalitní a poměrně drahé věci, oblečení, elektroniku, nebo například nábytek. Do jaké míry jde ale pouze o přirozený rozvoj a prostředek ke splnění snů a cílů, které nás dovedou ke štěstí, a kdy už se jedná spíše o posedlost a touhu mít a vlastnit vše? 

Vděčnost 

Problém nastává ve chvíli, kdy nám dosažení cíle a koupě vysněné věci vlastně nepřináší žádné uspokojení a radost. Ušetříte si dostatek peněz, abyste si mohli koupit vysněný telefon. Když už ho ale máte doma, chvilku se radujete ale po čase už přemýšlíte nad tím, co si musíte koupit dál, abyste byli opravdu šťastní. Je samozřejmě nepopiratelné, že některé věci k životu potřebujeme a žije se bez nich špatně. Některé věci nám ale mají pouze působit radost. Na tu ale často zapomínáme. Zapomínáme být vděční za to, co ve svém životě máme a stále jen přemýšlíme nad tím, co dalšího ještě potřebujeme. Užíváme si více cestu k této věci než věc samotnou. A tím žijeme vlastně ve věčné nespokojenosti. 

Žijte v přítomnosti a buďte vděční
Žijte v přítomnosti a buďte vděční | Zdroj: New Africa / Shutterstock

Přítomný okamžik 

Jak ale tuto situaci změnit? Jak být šťastný a radovat se z toho co ve svém životě mám? Žijte v přítomném okamžiku. Neplánujte tolik a nepřemýšlejte stylem "budu šťastný až". Uvědomte si, co ve svém životě máte právě teď a na to se snažte soustředit nejvíce. Může se jednat samozřejmě o materiální věci. Pamatujete, jak jste si hrozně přáli ten nový foťák? Vytáhněte ho ze šuplíku a vyrazte s rodinou na výlet, kde si můžete udělat krásné rodinné fotky. Tím se více také začnete soustředit na nehmotné věci. Žijte v přítomnosti a buďte vděční. Vděční za lásku milovaných lidí, krásnou přírodu, dobrou práci, teplou postel... Uvědomte si, kolik štěstí vlastně v životě máte. 

Zdroj článku:
  • Autorský text