Jak očistit duši od negativních myšlenek? 6 tipů, díky kterým to zvládnete i vy

Jak očistit duši od negativních myšlenek? 6 tipů, díky kterým to zvládnete i vy
Naše těla neustále zpracovávají to, co jíme a pijeme. Oproti tomu naše mysl musí zpracovávat tisíce myšlenek a emocí každý den. Pravidelná očista těla i mysli přináší mnohé benefity – pomáhá jim zotavit se, načerpat nové síly a vrátit se k běžným funkcím lépe než kdykoli předtím.

Toto jsou podle webu Psychereg znaky, že vaše duše potřebuje očistu:

  • Nekontrolovatelné výkyvy nálad
  • Házení viny na ostatní
  • Přehnaná sebekritika
  • Neustálé negativní myšlenky
  • Potřeba mít vždy pravdu

6 způsobů, jak očistit svou mysl od všeho negativního

Začněte zvenčí

Tělo je vlastně „schránkou“ pro naši duši. Pokud se nestaráme o své tělo, může být obtížné starat se o svou duši.

Cvičení může mít mnoho podob a závisí jen na vás, který sport si vyberete. I podle webu Psychologie pro každého dokáže fyzická aktivita z těla odplavit negativní myšlenky a toxiny, zatímco navozuje pocity štěstí pomocí hormonů endorfinů, které se při cvičení vyplavují.

Kromě pravidelného pohybu a vyvážené stravy zkuste pro své tělo udělat i něco navíc. Zajděte si na relaxační masáž, kosmetické ošetření nebo si dejte uvolňující horkou koupel.

Meditujte

Pravidelná, nebo dokonce každodenní meditace je skvělým způsobem, jak uzdravit mysl a očistit svůj organismus od nečistot a negativních myšlenek tak, aby mohly být nahrazeny pozitivními. Meditace pomáhá obnovit rovnováhu těla, mysli a duše.

Mezi benefity meditace patří podle magazínu Healthline např.:

  • Snížení stresu a úzkosti
  • Zvýšení sebevědomí
  • Zlepšení paměti
  • Optimalizace krevního tlaku
  • Zkvalitnění spánku

Lekce a návody k meditaci najdete na YouTube nebo třeba zde.

Odpočiňte si

Fyzický odpočinek je jednou z důležitých částí péče o duši. Kvalitní spánek účinně regeneruje tělo i mysl a připravuje je na následující den.

Pro co nejkvalitnější spánek můžete vyzkoušet několik tipů:

  • Hodinu před spaním vypněte veškerou elektroniku
  • Nejezte večer těžká a tučná jídla
  • Dejte si bylinný čaj
  • Spěte v chladné a temné místnosti

Zkuste digitální detox

Dát si na nějakou dobu pauzu od technologií může mít nesčetně mnoho benefitů. Digitální detox pomáhá zmírnit stres a zbavit se negativních myšlenek.

Začněte zlehka – když půjdete ven, třeba na procházku, nechejte veškerou elektroniku doma a užijte si čas v přírodě. Uvidíte, že vám opravdu nic neuteče.

Až budete připraveni, zkuste na celý den vypnout televizi, počítač, mobilní telefon a další elektroniku. Časem přestanete mít nutkání neustále kontrolovat zprávy a sociální sítě. I krátká přestávka od světa elektroniky může mít úžasný vliv na vaši mysl.

Vypište se z negativních emocí

psaní
Zdroj: Ivan Kruk / shutterstock | psaní

Při očistě těla a mysli je důležité nechat odejít myšlenky a emoce, které jste nevědomě blokovali, aby se dostaly na povrch.

Potlačování emocí má psychické i fyzické důsledky – například zvyšuje riziko vzniku deprese a zvyšuje pravděpodobnost, že se u vás objeví srdeční choroba.

Zkuste se ze všech negativních emocí „vypsat“. Jednou z možností je napsat dopis někomu, kdo vám ublížil, zklamal vás nebo ve vás vyvolává negativní emoce. Nemusíte jej posílat! Jde jen o to, abyste lépe porozuměli pocitům, které jste možná nevědomě potlačili.

Další možností je psát si deník, aby vaše pocity a myšlenky měly prostor dostat se ven z vaší mysli a už ji dále nezatěžovat. Zkuste pochopit to, jak se cítíte. Místo toho, abyste se snažili tyto emoce vytěsnit, využijte je a posuňte se v tomto světě dál jako emočně inteligentnější člověk.

Zbavte se stresu

Nejčastějšími původci stresu jsou v dnešní době práce a mezilidské vztahy.

Je důležité nenechat se naprosto zahltit prací. To by totiž mohlo vést k nárustu stresu a ke zvýšení rizika vzniku fyzických i duševních obtíží. Zkuste si i při práci najít chvilku pro sebe – v klidu si vychutnejte svačinku či oběd, na chvíli zavřete oči a pročistěte své myšlenky. Můžete se také zkusit lehce protáhnout. Uvidíte, že se vám hned bude pracovat lépe!