Sny jako příprava na realitu aneb jak vědci objevili význam snů

Sny jako příprava na realitu aneb jak vědci objevili význam snů
Jsou sny důležité pro náš každodenní život? Pomáhají nám zvládat stresové situace? A můžeme sami ovlivnit naše noční snění?

Agrese ve snech

Finský vědec Antti Revonsuo si v devadesátých letech všiml, že většina emocí, které ve snech zažíváme jsou negativní. Mezi ty nejběžnější patří strach, úzkost, pocity viny a bezmoc. Po dlouhém bádání došel Revonsuo k závěru, že díky trénování nebezpečných situací ve spánku můžeme mít výhodu, když dojde ke konfrontaci během dne. Agresivní sny souvisí s pradávným pudem spojeným s přežitím. Nepředvídatelný terén, divoká zvířata a nepřátelé byly velkou součástí života nejstarších lidí. Lidem žijícím ve městě, kteří nemají žádnou zkušenost s divokou přírodou či násilím, se taktéž zdají sny o útočících zvířatech. Naopak klidové činnosti, ve kterých se zabýváme čtením, psaním nebo malováním bývají ve snech méně obvyklé.

Vliv nedostatku snů na aktivní život

I zvířatům se zdává o činnostech spojených s přežitím jako je lov nebo teritoriální boj. Vědci z madisonské univerzity provedli výzkum, kde se zabývali vlivem nedostatku snů na aktivní život krys. Některé krysy připravili o REM fázi spánku (lehčí spánek s četností snů), když je umístili na květináč ponořený do vody. Kryse se v počáteční fázi spánku uvolnily svaly, načež spadla do vody a vzbudila se. Podobnou situaci můžeme sami pocítit při spolujízdě v autě, kdy nám chybí opěrka hlavy. Usínáme, ale při počínajícím snu nám spadne hlava, my se opět vzbudíme a sen nikdy nedosníme. Vědci připravili pro obě skupiny krys, jak ty co spaly normálně, tak krysy bez snové fáze spánku, bludiště, a dávali jim elektrické šoky. Krysy, jež spaly plným spánkem s dostatkem REM fází, reagovaly přiměřeně, zatímco skupina připravena o sny se chovala lehkomyslně. Krysy z této skupiny nedbaly na své bezpečí a častěji chybovaly. Jejich chování se nezlepšilo ani po podání stimulantů. Chaotické jednání tedy způsobil nedostatek snového spánku, nikoliv únava obecně. 

Sny o zkouškách

V roce 2014 výzkumníci ze Sorbonny oslovili tisíce studentů, kteří se hlásili na medicínu. Porovnali jejich sny před přijímací zkouškou a zjistili, že adepti, kterým se o snech před dnem D zdálo častěji, si u zkoušek vedli lépe. 

“Kontrast mezi děsivými situacemi zažívanými ve snu a všednější realitou druhý den ráno může u studentů snížit úzkost, povzbudit je a zvýšit jejich konkurenceschopnost,” napsala neuroložka Isabelle Arnulfová.

Zdroj: Monkey Business Images / Shutterstock

Agresivní sny souvisí s pradávným pudem spojeným s přežitím

Sny nám mohou pomoci vypořádat se s úzkostmi, které nám komplikují přijetí životních situací. Mohou nám poskytnout úlevu v těžkém období. Lidé, kteří dbají na pravidelný spánkový režim, jsou obecně zdravější a psychicky odolnější. 

“Sny o zármutku nebo úzkosti sice bývají bolestivé, měli bychom je však přijmout, protože nám pomáhají zacelit rány. Čím lépe si sny vybavíme, tím lépe jim dokážeme porozumět a urychlíme tak své emoční zotavení,” radí Alice Robbová v knize Proč sníme.