Nejčastější sny, které se vám v noci mohou zdát

Nejčastější sny, které se vám v noci mohou zdát
Sny hrají zásadní roli v našich životech. Pomáhají zpracovávat prožité události, vytvářet vzpomínky a chrání naše psychické zdraví. Pomocí symbolů odhalují hluboko zakořeněné touhy a strachy. Problémy, které se přes den snažíme ignorovat, nakonec vyvěrají na povrch v našich snech.

Přestože sny každého člověka jsou odlišné, v průběhu života je styl našich snů podobný. Každý z nás má pro své obavy v mysli vlastní klíč a během let se vracíme ke stejným symbolům a znakům. Opakující sny mívá šedesát až sedmdesát procent dospělých a obvyklým spouštěčem bývá stres. Většina z nich je nepříjemná, občas až děsivá, a v těch nejběžnějších se vyskytuje pronásledování. U dětí se ve snech vyskytují nejčastěji různé mystické postavy jako čarodějnice, příšery a divoká zvířata. S přibývajícím věkem a v dospělosti se ve snech zobrazují lupiči, cizinci a tajemné postavy.

V období stresu se nám často zdává o zkouškách, v nichž jsme ve skutečném světě uspěli. Mozek nám připomíná dobu, kdy jsme překonali obávanou věc a připravuje nás na realitu. Vědci porovnávali sny studentů a zjistili, že těm, kterým se zdálo o zkouškách častěji, se v reálném životě vedlo lépe.

Mezi další klasické snové scénáře, které se vyskytují po celém světě, patří sny o hadech, o létání a pádu, o nahotě na ulici nebo o ztrátě zubů. Ve snech se často vyskytují prapůvodní prvky, například divočina, útěk před nebezpečnými osobami a části těla jako zuby, které bývaly zásadní pro přežití.

Snící vědomí je ve skutečnosti velmi věrnou kopií bdělého života. I když je samotná situace ve snu neobvyklá, emoce ve snech jsou většinou přiměřené reálné situaci.

Sny nám pomáhají vyrovnat se se ztrátou, smrtí, traumaty, ale také ulevují v tíživé životní situaci a zacelují rány na duši. Díky tomu, že jim budeme věnovat pozornost, můžeme získat přístup k myšlenkám, které by se jinak rozplynuly v temnotě noci.