Potraviny, které léčí ženskou duši

Potraviny, které léčí ženskou duši
Každá potravina má svou energii a ta s jídlem přechází do našeho těla. Jsme to, co jíme, proto si pečlivě vybírejme, co vkládáme do svých úst. Následující potraviny mají harmonizující účinky, které vyrovnávají energii na fyzické i psychické hladině.

Mléko

Mléko je již pár let velice kontroverzní potravinou. Jedni ho zatracují, druzí vychvalují. U mléka více než u jiných potravin platí rčení: “Dobrého pomálu.” Užívejte mléko jako lék, se stejným potěšením jako si dáváte kávu nebo čaj. Úplně nejlepší pro naše trávení je plnotučné bio mléko konzumované brzy ráno nebo večer před spaním. Mléko si vždy trochu předehřejte a doplňte kořením, například skořicí, kardamomem nebo kurkumou. 

Ghí

Již naše babičky si přepouštěly máslo, aby jim déle vydrželo. Možná netušily, že v indické kultuře si tzv. ghí cení jako elixíru života. Ghí si můžete snadno udělat sami, ale zároveň se dnes dá již běžně sehnat v obchodech se zdravou výživou. Pokud ghí používáte pravidelně, dodá vaší pleti zdravý lesk a zároveň vyživí klouby, podpoří mozkovou činnost a celkově posílí imunitu.  

Med

Taky jste tajně chodili do spižírny ujídat med? Ač se v poslední době med z výživového hlediska přirovnává k cukru, tuto energetickou lahůdku si rozhodně nezakazujte. Narozdíl od bílého cukru totiž obsahuje řadu cenných minerálů. Jednoduché cukry v medu se vstřebávají přímo přes stěnu trávicího traktu a zbytečně tak nezatěžují játra. 

Ovoce

Ovoce je vynikající alternativou běžného cukru. K podpoření jemných ženských energií si místo sušenky dopřejte hrst sušeného nepřislazovaného ovoce nebo samotné plody. Obzvláště přínosné jsou hrušky, manga, ananas či broskve. 

Bylinky

Vytvořte si osobní bylinkovou sůl podle svých preferencí. K himalájské růžové soli přisypejte sušené bylinky. Pro ženy je vhodný obzvlášť řebříček, měsíček, šalvěj muškátová, mateřídouška a saturejka. Podle chuti si přidejte také bazalku, oregano či libeček.