Vědci zjistili, že zvířatům se zdají sny stejně jako lidem. Jak vypadají a co u nich prožívají

Vědci zjistili, že zvířatům se zdají sny stejně jako lidem. Jak vypadají a co u nich prožívají
O zvířecích snech se diskutuje už od antických dob. Vědci nyní dokonce tvrdí, že zvířatům se zdají sny, které jsou velmi podobné těm lidským. O čem se tedy může zdát vašemu pejskovi?

O zvířecích snech začal přemýšlet už řecký filosof Aristoteles. Jeho domněnku ale můžeme skutečně potvrdit až dnes. Několik let se vědci věnují výzkumům jak lidských, tak zvířecích snů. A skutečně jsou si v mnoha ohledech velmi podobné.

Zdroj: Autor: Aleksey Mnogosmyslov / Shutterstock

Sny se u zvířat, stejně jako u lidí, tvoří při REM fázi spánku, která je charakterizována rychlými pohyby očí, nízko úrovňovou svalovou aktivitou a nízko proudým EEG.

Sny se také podle vědců zdají hlavně ptákům a savcům a mnohem více také těm, kteří se živí lovem.

Určitě jste si u vašeho mazlíčka někdy všimli, jak se při spánku hýbe, kope nohama, vrtí ocáskem nebo kňučí či tiše poštěkává. Ano, opravdu se mu zdál jen nějaký živý sen. Není to nic neobvyklého, můžete to porovnat i s mumláním či převalováním lidí při spánku, když prožívají nějaký sen.

Už samotným pozorováním pohybů a chování zvířat toho o jejich snech můžeme zjistit hodně, i když to tak nevypadá. Odhadování významů zvířecích snů podle pozorování začalo už v 60. letech 20. století a zjistilo se díky tomu velké množství zajímavých informací.

Dva francouzští vědci Michel Jouvet a J. F. Delorme zvířecí spánek podrobně pozorovali v pohybové fázi REM-A, kterou vytvořili odejmutím některých mozkových buněk (při fázi REM jsou totiž naše svaly obvykle paralyzované). Pozorováním této pohybové fáze u koček poté viděli, jak spící kočky pronásledují imaginární cíle, hýbají hlavou a chovají se podobně jako při bdění.

Nejčastěji se jim tedy pravděpodobně zdá o tom, co zažívají ve svém životě.

O čem se jim zdá?

Odpověď na tuto otázku pořád není úplně jasná. Vědci se i přes řadu provedených výzkumů na tomto tématu nemohou zcela shodnout, i když je tu několik zajímavých vysvětlení.

Nejčastěji se jim tedy pravděpodobně zdá o tom, co zažívají ve svém životě. Myslí na to, jak si hráli, běželi, jedli, kdy byli šťastní a kdy ne a podobně. 

U psů, protože jsou výrazně spjati se svými páníčky, se v jejich snech můžete často objevovat i vy. Bude se mu zdát například jak jste si spolu hráli, mazlili se, ale třeba i to, čím jste ho ten den naštvali. Tak na své mazlíčky buďte hodní, ať mají hezké sny.

Výzkumy ale poukazují i na to, že kromě přehrávání zážitků z běžného života, zvířatům sny pomáhají zapamatovat si důležité události, které budou potřebovat během dne (například, kde hledat potravu nebo jak najít důležitou cestu).

Stále toho ale moc nevíme ani o lidských snech, a tak nemůže zabíhat do moc velkých detailů. Bez prozkoumání našich vlastních snů se totiž moc nemůžeme pouštět ani do těch zvířecích.