Celer třikrát jinak: Jemná polévka, hranolky a výborný salát

Celer třikrát jinak: Jemná polévka, hranolky a výborný salát
Všichni víme, že celer je léčivá zelenina, která ohromně prospívá celému tělu, ale v jídelníčku na něj stále zapomínáme. Celer si zaslouží větší pozornost, proto vám přinášíme tři chutné a rychlé celerové recepty.

Jemná celerová polévka

2 šálky vody zahřejeme na 40 °C a vlijeme do mixéru. Přidáme 2 šálky kokosového mléka, zhruba 2 šálky nakrájeného celeru, stroužek česneku, šalotku, 2 lžíce olivového oleje a snítku tymiánu. Vše umixujeme do hladkého krému. Na jemném struhadle nastrouháme mrkev a vmícháme do hotové polévky. Ozdobíme čerstvým tymiánem či petrželkou a ihned podáváme.

Zdroj: Kiian Oksana / Shutterstock.com

Celerové hranolky

2 velké bulvy celeru oloupeme a nakrájíme na tenké hranolky. 2 minuty povaříme ve vroucí osolené vodě, scedíme a necháme v hrnci. K celeru nalijeme 4 lžíce olivového oleje, přisypeme lžíci koření kari a mořskou sůl. Vše dobře promícháme a rozprostřeme na plech. Pečeme v troubě na 220 °C přibližně 30 minut. Celerové hranolky podáváme s omáčkou ze zakysané smetany, rajčete, česneku, solí a nasekané čerstvé petrželky.

Zdroj: Martina Strihova / Shutterstock.com

Celerovo jablečný salát

Oloupaný celer i jablko nakrájíme na tenké nudličky a zakápneme citronovou šťávou. Lehce osolíme a promícháme. Hrst vlašských ořechů nasucho nasekáme na menší kousky a zlehka opražíme na pánvi. Připravíme si zálivku ze 150 g zakysané smetany, 30 g kremžské hořčice, 4 lžic olivového oleje, lžíce balzamika, medu a soli. Vše smícháme, necháme v chladu uležet a podáváme.

Zdroj: olepeshkina / Shutterstock.com