Jak využít posečenou trávu z vaší zahrady

Jak využít posečenou trávu z vaší zahrady
Sečení trávy je nezbytné pro údržbu zeleně. S vlhkým a teplým počasím se trávníkům daří a množství posečené trávy není zanedbatelné. Je třeba se naučit tuto užitečnou hmotu dále využívat, nejen ji hromadit v zadní části zahrady na nevzhledné hromadě nebo ji vyvážet do kontejneru na posečenou trávu.

Pro ty, kteří mají zahradu, je dnes sekačka na trávu nezbytným vybavením. Všichni chtějí krásné zelené a upravené trávníky a k tomu je třeba časté a pravidelné sečení.

Dnes je díky technologickým inovacím možné posečenou trávu znovu použít, abyste předešli plýtvání a vyřešili také problém, kam posečenou trávu dát. Z trávy se dá například  velice dobře vytvořit přírodní hnojivo. Tím spojíte hned dvě užitečné věci dohromady. Využijete trávu a ušetříte za hnojivo pro zahradničení.

Zdroj: Autor: encierro / Shutterstock

Jak na hnojení

Při sekání trávy na zahradě je obvykle zvykem ji sbírat do košů, které jsou součástí sekačky a následně ji odvážet na skládku nebo do kontejnerů. Je to zdlouhavý a otravný proces, ale pokud nenajdete jiné využití a nechcete mít na zahradě ošklivý kout, kde budete vršit nevyužitou trávu, někam ji dávat musíte.

Právě proto je proměna tohoto zahradního odpadu v hnojivo výborný nápad a není to nic složitého. Aby se z trávy stalo přírodní hnojivo pro vaše zeleninové a okrasné záhony, potřebujete se sečení věnovat častěji, aby byla masa rostlin posečená na krátké kousky, které se snadno a rychle rozkládají. Rozložená tráva uvolňuje dusík, fosfor a draslík, což plnohodnotně nahradí kupované umělé NPK hnojivo. To se běžně používá k hnojení jahod, růží, jehličnanů, ovocných stromů i trávníku. Pro přeměnu trávy na hnojivo je vhodná sekačka, která kromě sečení zároveň mulčuje.

Mulčovací systém

Mulčovací technika je sekání, při které se používá rotační nůž, který navíc drtí trávu na malé části hned při sekání. Tímto způsobem lze pohnojit trávník rovnou, aniž by se tráva musela sbírat do košů nebo hrabat a odvážet. Rozmělněná stébla trávy se rozkládají mnohem rychleji a také hned uvolňují obsaženou vodu. Nejlepších výsledků se dosahuje častým sekáním. Pokud je tráva moc narostlá, nedochází k tak rychlému rozložení posečených částí rostlin a trávník se velkým množstvím travní hmoty může dusit. Pokud už je potřeba sekat vyšší porost, ideální jsou sekačky s nastavitelnou výškou sečení. Pak jde jednoduše posekat trávník postupně.

Mulčovací technika je sekání, při které se používá rotační nůž, který navíc drtí trávu na malé části hned při sekání.

Kompostování posečené trávy

Dalším účinným způsobem recyklace trávy je uložení do kompostéru. Ten už je dnes prakticky u každého domu se zahradou. V kompostéru lze ale trávu ukládat jen v tenkých vrstvách a musí se prokládat jiným biologickým materiálem, nejlépe hodně vlhkým, jako jsou třeba slupky z ovoce a zeleniny.

Další využití posečené trávy

Využít trávu lze i pro vytvoření ochranných vrstev kolem stromů a rostlin. Velice dobře se tato metoda osvědčuje u čerstvě vysazených sazenic. Zbavíte se tak všudypřítomného plevele v blízkosti rostlin a ušetříte si práci s údržbou. Navíc silnější vrstva posečené trávy drží u rostliny vlhko a pomáhá jí tak lépe zakořenit. Tráva se časem rozloží, takže si nemusíte dělat starosti, jak s ní naložit. Zároveň se stane hnojivem. Citlivější mladé rostliny lze na zimu přikrýt silnou vrstvou trávy, která zabrání vymrznutí. Zjara stačí vrstvu šetrně odstranit. Tímto způsobem můžete trávu použít také například kolem maliníku, kde se špatně vytrhává plevel. Mulčovací vrstva trávy není sice tak hezká na pohled jako kůra, která se za tímto účelem prodává, ale je zdarma a funguje. U květinových záhonů lze potom udělat základ mulčovací vrstvy z trávy a horní tenkou vrstvu udělat z mulčovací kůry. Zajistíte si tak ochranu před zaplevelením záhonu, potřebnou vlhkost a kupované kůry se spotřebuje minimum. Takto upravený záhon vypadá moc pěkně.

Zdroj:

  • autorský text