Nejčastější chyby při holení nohou, na které je třeba dát si pozor. Děláte je také?

Nejčastější chyby při holení nohou, na které je třeba dát si pozor. Děláte je také?
Holení nohou se může zdát jako naprostá banalita, ale dosáhnout dokonalého výsledku bez podráždění, říznutí nebo zarudnutí není až tak snadné. Je ale dost možné, že chyba je právě na vaší straně. Při holení je totiž třeba dbát i na určitá pravidla. Jakým chybám se tedy raději vyhnout?

1) Ranní holení

Spousta žen se snaží holení nechávat až na ráno, aby s čerstvě oholenýma nohama mohly vyrazit a zůstaly jim tak hladké po celý den. Není to ale to nejlepší řešení, protože se přes noc chlupy stahují do vlasových folikulů, a tak mohou jejich části zůstat ráno ještě zakryté. Pokud se navíc holíme před spaním, kůže kolem chloupků se přes noc zacelí a ráno je mnohem hladší.

2) Rychlý postup ve sprše

Často se začínáme holit hned po tom, co vlezeme do sprchy nebo do vany. Je jasné, že celý proces chceme mít co nejdříve za sebou, ale pro dosažení lepších výsledků se doporučuje sprchovat kolem 10-15 minut, než s holením začneme. Chlupy se tím změkčí a otevřou se jejich folikuly. Díky tomu vám holení půjde mnohem snadněji a chloupky uříznete u samého kořínku, díky čemuž vydrží vaše nohy déle hladké.

3) Holení na sucho

Na holení bez pěny si dávejte velký pozor. Můžete tím výrazně podráždit svou kůži a pupínků, pálení či zarudnutí se poté budete zbavovat ještě několik dní. Pokud vám však pěna dojde, místo mýdla nebo sprchového gelu ji můžete nahradit vlasovým kondicionérem, který představuje mnohem šetrnější alternativu. Další možností jsou také holítka, jejichž hlavice jsou napuštěny gelem, který kůži změkčí.

Na holení bez pěny si dávejte velký pozor. Můžete tím výrazně podráždit svou kůži a pupínků, pálení či zarudnutí se poté budete zbavovat ještě několik dní.

4) Nadměrné používání jednorázových žiletek

Jednorázová holítka jsou opravdu určena jen k jednomu použití a jejich nadměrné používání vaši kůži výrazně dráždí. Nejlépe se hodí na cestování a ojedinělé situace, protože by se skutečně měla používat jen jednou za čas. Na běžné používaní je poté mnohem vhodnější používat strojek se 4-5 břity, který je šetrnější k vaší kůži a zajistí hladší oholení.

Ani u nich však nezapomínejte pravidelně měnit hlavice, abyste zabránily podráždění.

5) Špatný směr holení

Přestože je holení proti směru růstu, tedy zdola nahoru, účinnější, rozhodně nejde o tu šetrnější možnost. Nejlepší je chloupky nejprve oholit ve směru růstu, tedy shora dolů. Teprve poté znovu naneste pěnu na holení a oholte se v opačném směru (proti růstu).

6) Vynechávání péče o pokožku

Pro dosažení lepších výsledků je důležité nezapomínat na péči o pokožku před i po holení. Dobré je používat tělový peeling alespoň dvakrát týdně ve dnech, kdy si nohy neholíte. Díky tomu se zbavíte odumřelé kůže a odhalíte i ty nejmenší chloupky.

Po oholení je důležité kůži zklidnit krémem po holení nebo alespoň tělovým mlékem či krémem.

7) Používání partnerova strojku

Mnoho žen si myslí, že pánské strojky jsou účinnější a efektivnější než ty dámské. To ale ve většině případů vůbec není pravda a můžete si jejich používáním akorát uškodit. Navíc je to poměrně nehygienické. Lepší jsou pro vás proto určitě strojky navržené přímo na ženskou pokožku.

V nouzových situacích nevadí, když po partnerově strojku sáhnete, ale snažte se to omezit.

Zdroje: