Zahradničení v červnu: Ty nejdůležitější zahradnické práce

Zahradničení v červnu: Ty nejdůležitější zahradnické práce
Červen je měsícem, kdy zahrady září v plné kráse, ale zároveň je tady nejvíce práce. Teplé počasí a dlouhé dny poskytují více času na zahradničení, což činí zahradu nejpříjemnějším místem.

Péče o trávník

Trávník je základem každé zahrady. V červnu roste tráva rychleji, než jindy, proto ji pravidelně sekejte na výšku zhruba 4-5 cm. Při sekání se vyhněte příliš krátkému střihu, který by mohl trávník oslabit. Pravidelné sekání podporuje hustší a zdravější růst. Důležité je také hnojení trávníku dusíkatými hnojivy, které podporují růst zelené hmoty. Nezapomeňte na zavlažování, zejména během suchých a teplých dnů. Trávník potřebuje asi 2,5 cm vody týdně.

Zalévání

Zalévání je jedním z nejdůležitějších zahradnických úkolů v červnu. Zaměřte se na rostliny nedávno zasazené do záhonů, květináčů a závěsných košů. Květináče zalévejte alespoň jednou denně, ideálně brzy ráno nebo večer, kdy voda neodpařuje tak rychle, kvůli tomu, že není tak silné sluníčko. 

Výsadba záhonů a závěsných košů

Letničky mohou být nyní vysazeny do záhonů, aby vyplnily mezery. Udržujte rostliny dobře zalévané a chraňte je před slimáky a šneky. Výsadba květin do květináčů a závěsných košů v červnu je ideální způsob, jak naplnit venkovní prostory živými barvami. Při výběru rostlin zvažte směs plazivých a vzpřímených odrůd, jako jsou petúnie, muškáty, lobelie a fuchsie. 

Odstraňování odkvetlých květů růží

Pro podporu druhé vlny květů růží je dobré odstraňovat odkvetlé květy. Nezapomeňte přihnojit růže specializovaným hnojivem pro ně určeným. Tato hnojiva obsahují prvky, které růže potřebují nejvíce. 

Řezání raně letních keřů

Keře jako Weigela a Deutzia mohou být po odkvětu prořezány. Odstraňte zhruba jednu třetinu, aby do keře proniklo více vzduchu a světla. Po prořezání přihnojte víceúčelovým hnojivem.

Pokračování v prořezávání živých plotů 

Stálezelené živé ploty lze v červnu stříhat. Použijte kvalitní a hlavně ostré nůžky na živé ploty nebo topiářové nůžky a po prořezání dobře zalijte a přihnojte.

Sklizeň měkkého ovoce

Jahody a maliny začínají v červnu plodit. Pokud nemáte zasazené jahodové rostliny, můžete si koupit již kvetoucí rostliny, které plodí i 60 dní po výsadbě.

Během června plodí jahody nebo maliny, čeká vás tak bohatá úroda
Během června plodí jahody nebo maliny, čeká vás tak bohatá úroda | Zdroj: whitestorm4 / Depositphotos

Prořezávání ovoce

V červnu mnoho ovocných stromů shazuje plody, což je přirozený jev, který se nazývá „červnový pád“. Prořezáváním plodů můžete zlepšit vaši celkovou úrodu. Například jablka a hrušky by měly mít plody vzdálené 10-15 cm.

Sklizeň zeleniny

V červnu můžete sklízet první úrodu zeleniny, jako jsou hrášek, fazole, tuřín, mrkev a červená řepa. Pokud se stane, že je počasí dobré, ke konci měsíce můžete sklízet první nové brambory.

Výsadba venkovních rajčat

Nyní je ideální čas na to vysadit rajčata ven. Mohou jít přímo do země nebo do pěstovacího pytle. Rajčata potřebují slunné chráněné místo a pravidelné zalévání. Použijte hnojiva pro větší a šťavnatější rajčata.