Jaká je povaha vašeho dítěte podle polohy při spánku

Jaká je povaha vašeho dítěte podle polohy při spánku
To, jakou osobností se dítě v budoucnu může stát, lze pozorovat již od útlého věku. Jeho povahu vám mohou nastínit jeho návyky a vzorce myšlení, ale také poloha spánku, která vám prozradí především psychický stav vašeho dítěte. V článku vás seznámíme se základními polohami spánku, které můžete u svého dítěte často zpozorovat.

Spánek na zádech, ruce roztažené

Tato poloha se vyznačuje svou ležérností a nedbalostí zároveň. Jestliže spí vaše dítě v této poloze, můžete být na sebe pyšní, protože se cítí v bezpečí. Děti, které takto spí, jsou velmi čilé a plné energie. Již od pohledu z nich vyzařuje ta úžasná bezstarostnost a veselá povaha. O své dítě se také nemusíte strachovat, ve společnosti bude patřit mezi ty nejoblíbenější. Jediným negativem této polohy je neustálé roztahování se dítěte v posteli, čímž trpí zejména ti rodiče, jejichž děti s nimi spí v posteli.

Poloha v klubíčku

Pokud vaše dítě rádo spí stočené do klubíčka, vnímejte to jako varovný signál toho, že mu chybí pocit bezpečí. Tyto děti jsou velmi ostražité a jejich spánek je velmi citlivý, díky čemuž si nemohou pořádně odpočinout, což výrazně ovlivňuje jejich růst a vývoj. Vy jako rodič byste svému dítěti měli pomoci vybudovat sebevědomí, ovšem připravte se na to, že s jejich introvertní povahou a bázlivostí to nebude jednoduché.

Poloha žáby, zdroj: FamVeld / Shutterstock

Poloha žáby

I tato pozice vyjadřuje, že se dítě necítí v bezpečí tak, jak by mělo. Stejně jako u předchozí polohy, i v tomto případě se děti co nejvíce schovávají a jsou stále v pozoru. Spaní na břiše, kdy si pod sebe dítko nasouká nožky, je jakousi sebeobrannou pozicí. Kvalita spánku je díky této pozici výrazně ovlivněna, proto dbejte na včasnou změnu polohy. I když je poloha vhodná pro trávicí systém, pro zdraví srdce a dýchací soustavu je příliš nebezpečná.

Spánek na boku

Nejčastější polohou spánku dětí je poloha na boku. Děti, které takto spí, mají rádi neutrální půdu, mísí se v nich znaky introverta i extroverta, nejsou ani opatrné, ani otevřené. Teď už záleží jen na vás, jak se postavíte k jejich výchově, jejich povahu můžete z určité části ještě tvarovat, takže pokud je povedete správným směrem, věřte, že z nich budou dobří a hodní lidé.

Co dělat pro správnou polohu svých děti?

Možná vás malinko vyděsil význam polohy, ve které vaše dítě spí. Nemusíte se obávat, naštěstí s dětmi jde stále pracovat a jejich kvalitu spánku a pocity můžete snadno ovlivnit vy sami pomocí následujících tipů.

Zlepšete u dětí pocit bezpečí

Pocit bezpečí u dětí je tím, co nejvíce ovlivňuje jejich polohu při spánku. Děti, které se cítí v bezpečí, jsou uvolněné a skutečně velmi veselé. Patří vaše dítě spíše do té skupiny, kdy to bezpečí potřebuje? Vybudujte mu ho! Čtěte mu pohádky, vyprávějte příběhy (zapomeňte však na pohádky a povídky o strašidlech a příšerách), často ho objímejte a vyjadřujte svou lásku.

Spaní na břiše je jakousi sebeobrannou pozicí, zdroj: WiP-Studio / Shutterstock

Před spaním si dejte pozor na příliš vzrušující situace 

Dejte si pozor také na příliš vzrušující situace před spaním. Vynechejte kreslené pohádky v televizi a také hry, jimiž v dítěti stimulujete hormon adrenalin. Zařiďte, aby se minimálně půl hodiny před spaním dostalo vaše dítě do klidu, pomalu čtená pohádka polohlasem je ideální. Vyhněte se také různým případným sporům jak s dítětem, tak s ostatními členy v domácnosti.

Důležité je také správné uspořádání pokojíčku

Z psychologického hlediska může spánek vašeho dítěte ovlivňovat také uspořádání a dekorace dětského pokoje. Je obecně známo, že děti mají rády barvy, divokost, ale pro jejich psychiku je vhodnější do dětského pokoje zařadit jemné barvy tlumenějších tónů. Myslete také na dekorace, ne vždy se jim každá hračka líbí, některé v nich mohou vyvolávat negativní emoce, to platí i pro obrázky, které mají zavěšené na stěnách.

Zdroje článku: