Království na čtyřech nohách: Toto jsou největší koně, co můžete na světě najít

Království na čtyřech nohách: Toto jsou největší koně, co můžete na světě najít
Koně jsou velká a silná zvířata a velikost některých plemen může být až neuvěřitelná. Ta největší se využívají především jako tažná zvířata, protože jsou nekonečně silná. Následující pětice zabírá prvních pět příček největších plemen koní na světě.

Holandský chladnokrevník

Holandský chladnokrevník je hodně těžké plemeno, které pochází z Nizozemska. Je známý pro své robustní tělo, široký krk a krátké nohy. Holandský chladnokrevník má pro svou velikost relativně malé uši a oči. Dnes se příliš nepoužívají a jsou velmi vzácné. Lidé bývají fascinováni jeho velikostí a majestátním vzhledem.

Zdroj: Rita_Kochmarjova / Shutterstock

Peršeron

Peršeron je 4. největší plemeno koní a pochází z Francie. Je nejoblíbenější mezi těžšími plemeny, protože má „elegantnější vzhled“ a používá se k pravidelnému míchání plemen. Toto plemeno má nadkoňskou sílu, peršeronská klisna z Austrálie prozatím drží rekord v tahu 1 500 kg na 4 metry. Dalším slavným peršeronským koněm je Dr. Le Gear, který dosáhl výšky 2,13 metrů a byl největším koněm na světě, když byl ještě naživu.

Belgický chladnokrevník

Toto plemeno pochází z Belgie (jaké překvapení). Moderní belgický chladnokrevník je v dnešní době o hodně větší, než když bylo toto plemeno před 100 lety poprvé vyšlechtěno. Používá se hlavně jako tažný kůň pro velké kočáry. Jejich záda jsou velmi široká a krátká. Je o nich známo, že jsou velmi klidní a inteligentní, a proto jsou oblíbenější mezi velkými plemeny koní.

Je o nich známo, že jsou velmi klidní a inteligentní, a proto jsou oblíbenější mezi velkými plemeny koní.

Clydesdalský kůň

Koně clydesdale mají jedinečné zbarvení, díky kterému je hned poznáte – mají velké bílé „ponožky“ a rozsáhlé ochlupení kolem nohou. Celosvětově se proslavili prostřednictvím reklam Budweiser.

Shire Horse

Shire Horse pochází z Velké Británie a drží hned několik světových rekordů, především co se týče čisté velikosti – je to nejvyšší i nejdelší z plemene koní. Hřebci mohou být černí, šedí nebo hnědí a klisny mohou být černé, šedé, hnědé nebo bílé. Průměrná hmotnost je mezi 850 kg a 1100 kg, průměrná výška sahá do 180 cm. Největším zaznamenaným koněm v historii je hřebec „Mammoth“, který byl vysoký 219 cm: do dnes ho nikdo nepřekonal.

Zdroj: