Dýňové hody a zelenina ze dvora: Vypravte se s rodinou na návštěvu zeleninové farmy

Dýňové hody a zelenina ze dvora: Vypravte se s rodinou na návštěvu zeleninové farmy
Pokud nemáte možnost si sami vypěstovat zeleninu, zajeďte se podívat na otevřený dvůr některé z českých farem. Právě teď nastal čas sklizně a statky připravují otevřené dvory s doprovodným programem pro rodiny s dětmi.

Dýňové hody v Bykoši

Navštivte dýňovou farmu v Bykoši u Berouna. Věnují se zde pěstování dýní již dvacet let a pěstují dnes patnáct odrůd tykví. O víkendech připravují majitelé pro návštěvníky domácí občerstvení – dýňovou polévku, pochoutky z grilu, dýňový koláč nebo svařené víno s ovocem. Děti na farmě čekají králíci a slepice a svou prostorovou orientaci si můžete vyzkoušet v kukuřičném bludišti. Otevřeno je každý víkend do konce října od 10 do 17 hodin. Vstupné je dobrovolné.

Dýňový svět na statku u Pipků

Na konci září se statek u Pipků každý rok mění v pohádkovou zahradu s dýňovou výzdobou a atrakcemi ze dřeva a slámy. V Nové Vsi u Leštiny na Vysočině oranžově září stovky pestrobarevných dýní vyskládaných do nejrůznějších ornamentů a pyramid. V nabídce ke koupi je až sto jedlých a okrasných odrůd dýní. Pro děti je připraveno hřiště ze slámy včetně slámového bazénu nebo bludiště z klád. V dlabárně si můžete vydlabat a nazdobit svou vlastní halloweenskou dýni. Na statku jsou k vidění ovce, kozy, poník, prase, tele, králíci a slepice. Dýňový svět je pro veřejnost otevřen od 2. října do 1. listopadu ve všední dny od 14 do 18 hodin a o víkendech a svátcích od 9 do 18 hodin. Vstup je zpoplatněn. 

Samosběr na farmě Lička

Rodinná farma Lička poblíž Nového Jičína se zaměřuje na pěstování zeleniny s respektem k přírodě, tak aby mohla sloužit i dalším generacím. Na farmu se můžete přijet kdykoliv podívat a v sezóně si natrhat zeleninu a ovoce. Do konce října si lze zakoupit čerstvě krouhané zelí a jablečný mošt. Prodej ze dvora se koná každý pátek od 8 do 15.30 hodin a každou sobotu od 8 do 12 hodin.