Nová pravidla již od úterý 20. října, povinné roušky venku i v autech

Nová pravidla již od úterý 20. října, povinné roušky venku i v autech
Na tiskové konferenci mluvila vláda nejen o schodku na příští rok, ale i o nových opatřeních proti šíření koronaviru. Roušky nově i venku, nebo při jízdě autem.

Po jednání vlády 19.10. byla opět svolána tisková konference, které se zúčastnil i ministr zdravotnictví, Roman Prymula. Kromě schváleného schodku 320 miliard pro příští rok se mluvilo taktéž o nových protikoronavirových opatřeních, které jsou v platnosti od úterý 20.10, nebo o vývoji pandemie nemoci covid-19.

Roušky venku i v autech

Od úterý musí mít všichni občané nasazenou roušku i v případě, že jsou ve venkovních prostorách zastavěných obcí a měst. Toto opatření platí v případě, že občan není schopen udržovat rozestup 2 metry. Výjimku mohou tedy mít osoby, které jdou samy, ale i například rodina, která jde na zdravotní procházku a všichni členové žijí v jedné domácnosti.

Druhou výjimku pak tvoří pobyt venku za účelem sportu, například při běhání nebo jízdě na kole tak roušku nepotřebujeme.

Ochranu úst a nosu je nutné mít také při jízdě v autě. Pokud jedete v autě sami, nebo pouze se členy rodiny, toto opatření se na vás nevztahuje. V případě spolujízdy a dalších interakcí v automobilu je ale nutné mít roušku nasazenou.

Počet hospitalizovaných osob stále stoupá

Na tiskové konferenci byly rovněž zveřejněné aktualizované statistiky týkající se koronavirové situace. V neděli činil počet hospitalizovaných osob 3721, přičemž 589 potřebuje intenzivní péči. Do těchto smutných statistik přibylo i vyšší číslo úmrtí, konečné aktuální číslo osob, které podlehly nemoci covid-19 je 1501.

Vláda důrazně žádá všechny občany, aby dodržovali vydaná opatření a pomohli tak zastavit šíření koronaviru. Taktéž by si všichni občané měli do svých telefonů stáhnout aplikaci eRouška, která pomáhá s trasováním pozitivních osob.