Jak snížit stres. Jednoduché tipy, které si může každý dovolit

Jak snížit stres. Jednoduché tipy, které si může každý dovolit
Udržování správné rovnováhy mezi každodenními povinnostmi a odpočinkem je nezbytné pro naše zdraví – duševní i fyzické. Jak se nestresovat, když nemáte čas na odpočinek? Máme jednoduché a osvědčené metody, které vám umožní snížit napětí a mít více času na sebe.

Ačkoli se o potřebě odpočinku říká hodně, problém každodenně podceňujeme. Moderní životní styl, který je založen na snaze být ve všech aspektech života dokonalý, nás ve skutečnosti výrazně stresuje. Život v neustálém napětí a chronickém stresu může způsobit problémy s pamětí a mít destruktivní účinek na fungování celého těla. Příliš mnoho kortizolu způsobuje zhoršení nálady a v dlouhodobém horizontu dokonce i depresi.

Nepanikařte. Existují způsoby, jak se vypořádat se stresem. Nevyžadují nákladná sezení u psychologa, ani specializovanou terapii, která je k dispozici pouze celebritám. Můžete se o sebe postarat jednoduchým a snadným způsobem – během dne vám postačí vymezit si jen několik minut.

Jak snížit stres?

Existuje mnoho způsobů, jak snížit stres během dne, ale je jen na nás, který z nich vyzkoušíte. Pokud máte trvalý nedostatek času a pojem „volný čas“ je pro vás luxus, který si nemůžete dovolit, stojí za to začít metodou malých kroků.

1. Naplánujte si ráno

Letíte každé ráno do práce ve spěchu a snídani nahradí kousnutí do pečiva zakoupeného ve městě? Zvládněte tento chaos seznamem úkolů. Než se večer uložíte ke spánku, napište si na kus papíru, co musíte udělat, než druhý den ráno odjedete z domova – vypití čaje nebo kávy, vyčištění zubů, osprchování se atd. Seznam doplňte o časové bloky. Ideálně přesně změřte, kolik času vám každá činnost zabere.  Ráno se podívejte na seznam a držte se nastíněných úkolů a časového harmonogramu. Sebekázeň není nejjednodušší, ale umožní vám méně spěchu a minimalizuje stres.

2. Vstaňte o 10 minut dříve

Získejte o 5, 10 nebo 15 minut ranního času více. Tento čas využijte pro to, co vás těší – vypijte si kávu nebo čaj v klidu, naneste si oblíbenou masku na obličej nebo si upravte nehty. Nevěnujte se další aktivitě, ujistěte se, že se nikam nespěcháte a relaxujete. I pět minut přemýšlení o „ničem“ vám pomůže relaxovat.

3. Vyhněte se sociálním sítím

Nezačínejte den procházením Facebooku nebo Instagramu. Bombardování mysli informacemi (často zbytečných) ztěžuje zaměření se na sebe a soustředění.

4. Zhluboka se nadechněte

Cítíte-li výrazný neklid, stres nebo napětí – zavřete oči, zhluboka se nadechněte a počítejte od deseti do jedné. Okamžik ticha opravdu pomáhá.