Listy rebarbory najdou své využití na zahradě: Vytvořte z nich nápoj, který dodá vašim rostlinám živiny a odežene mšice

Listy rebarbory najdou své využití na zahradě: Vytvořte z nich nápoj, který dodá vašim rostlinám živiny a odežene mšice
Listy rebarbory není radno požívat námi, lidmi. Je to kvůli vysokému obsahu kyseliny šťavelové. Jakmile z nich vytvoříte nápoj pro své rostliny, tyto vám velmi poděkují. Listy fungují jako přírodní hnojivo a donutí mšice držet se od vašich rostlin dál.

Nechutné i pro mšice

Nejen my, ale i mšice by zaplakaly po slíznutí odvaru z rebarborových listů, pokud by to dokázaly. To je ten důvod, proč rebarbora napadením mšicemi netrpí. A toho můžete využít, abyste se jich zbavili nadobro. Odvar naštěstí vašim rostlinám neublíží.

Kdy listy sklízet? Nejlépe v létě, když do rebarbory praží slunce. V tuto dobu obsahují nejvíce kyseliny šťavelové, oné látky, která mšicím nedělá dobře. Odvar je účinný nejen proti mšicím, ale také proti dalším škůdcům, například slimákům.

Jak si připravit odvar

Natrhejte půl kilogramu listů rebarbory na každé tři litry vody. Kolik skutečně natrháte, bude záležet na tom, kolik odvaru potřebujete. Pamatujte na to, že nejlepší způsob zbavení se mšic tímto způsobem je rozprašování přímo na rostliny, tudíž vody nespotřebujete tolik jako v případě zalévání.

Až získáte rebarborové listy, nasekejte je, plně postačí nahrubo, aby pouštěly šťávu do vody. Vodu nemusíte vařit, ideální je studená voda, do které nasekané listy vhodíte. Můžete promíchat, ale není to nezbytné. Nechte dvacet čtyři hodin louhovat a poté přelijte do rozprašovače.

Odvar rozprašujte přímo na mšicemi napadené části rostlin jednou denně. Opakujte, dokud si mšice nenajdou jiné útočiště daleko od vašich rostlin.

Postřik na mšice je ideální právě z listů rebarbor
Postřik na mšice je ideální právě z listů rebarbor | Zdroj: FotoHelin / Depositphotos

Další využití rebarborového odvaru

Rostliny na zahradě vám poděkují, pokud se rozhodnete odvaru z rebarborových listů či samotné listy využít k jejich prospěchu. Již zmíněný odvar můžete rozprašovat nejen jako ochranu před mšicemi a dalšími škůdci, ale rovněž ochráníte své rostliny před chorobami houbového charakteru. Skvělým příkladem je plíseň či dokonce hnědá hniloba, což se vám bude hodit zejména tehdy, když pěstujete svá vlastní rajčata. Odvar proti chorobám se ale vyrábí jinak, a sice smícháním listů rebarbory a vroucí vody v poměru 1:1. Pokud ho budete používat jako prevenci, vhodný poměr je 1:5 (pět dílů vody, jeden díl rebarborových listů).

Hnojivo vytvořené z listů rebarbory navíc dodává všem rostlinám draslík. Rostliny se navíc stávají odolnějšími vůči zimnímu období a plody jsou více aromatické (pokud takto pohnojíte zeleninu), navíc nebudou tak náchylné k přelití či suchu. Ale pozor, některé rostliny draslíku neholdují a naopak jim vadí.

A jak si hnojivo vytvořit? Nadrtíte listy rebarbory, zalijte je vodou (v poměru rebarbora – voda 1:10) a nechte je louhovat dva týdny. Je velmi důležité, aby se listy nelouhovaly v uzavřené nádobě. Během této doby směs několikrát promíchejte. Vytvoříte tím tekutý hnůj. Nakonec listy po dvou týdnech zceďte a před použitím smíchejte jeden díl hnojiva s deseti díly vody. Hnojte každé dva až tři týdny, ideálně během růstové fáze.

Pokud rebarborovým odvarem polijete kraje záhonů, slimáci si na vaše rostliny nechají zajít chuť. Pod rebarborovými listy naopak hledají úkryt, a tak je rozmístěte po zahradě, až se jich budete chtít zbavit.

Zdroje článku: