Pergola nejen pro posezení u grilování. Zahradu dokáže také zhodnotit

Pergola nejen pro posezení u grilování. Zahradu dokáže také zhodnotit
Zahradní pergola je všestranným a elegantním doplňkem, který ocení všichni milovníci pobytu stráveného doma, ale přesto venku. Pergola dodá každé zahradě nebo dvorku punc originality a najde celou řadu praktického využití. A navíc může být krásným dekoračním prvkem.

Na skok v historii

Pergoly byly původně stavby z kamene a cihel a jak dokládají archeologické nálezy, stavěli je už Egypťané v roce 1400. Svůj rozkvět zažily tyto zahradní stavby v 17. století, kdy je zdobily kamenné sloupy a staly se součástí zahrad a dvorů lidí z vyšší společnosti.

stará pergola
stará pergola | Zdroj: Krakauer1962 / pixabay.com

V 21. století popularita pergol stoupá. Kromě tradičních materiálů jako je dřevo a kámen, se staví i z hliníku, oceli, skelných vláken a dalších materiálů. Dřevo však zůstává jako nadčasový materiál hlavně na venkově v největší oblibě.

Tipy pro ten nejlepší výběr vaší nové pergoly

V první řadě je potřeba zvážit, za jakým účelem si pergolu zřizujete. Pokud má jít pouze o dekorační prvek, hodí se hned u domu, kde poslouží jako spojnice mezi interiérem a okolním pozemkem.

Pokud má být pergola stavbou pro velkou rodinu, která má ráda setkání pod širým nebem, stavba musí být prostorná pro gril, zázemí pro přípravu občerstvení a pro pohodlné posezení. Místo pro rodinná setkání by mělo být dostatečně vzdálené od sousedních pozemků a vždy je lepší se předem se sousedy domluvit než řešit jejich stížnosti v okamžiku, kdy už stavba stojí.

Z jednoduché stavby si lze také vybudovat koutek pro chvíle odpočinku a v tomto případě je ideální si vybrat klidnou část zahrady, vzít v úvahu, jak na místo svítí slunce a případně vybrat pro stavbu zastíněnou část zahrady.

Zahradní stavba by měla především ladit s okolím. K staré venkovské chalupě se nebude hodit ocelová konstrukce, a naopak k moderní stavbě je lépe zvolit co nejjednodušší konstrukci, bez zdobných detailů.

venkovská pergola
venkovská pergola | Zdroj: henkeova / Depositphotos

Stavba pergoly

Pokud jde o stavbu, která neslouží pouze k podpoře rostlin, nemá pergola žádnou výjimku ze stavebního zákona. Někdy je třeba stavbu ohlásit.

Pokud jde o stavbu bez komerčního využití, která má méně než 25 metrů čtverečních, není vyšší než pět metrů a je alespoň dva metry od hranice pozemku, není třeba nic ohlašovat.

Nejčastěji je třeba dodržovat ohlašovací povinnost kvůli hranici pozemku. V tomto případě se věc urychlí, pokud dá soused písemný souhlas ke stavbě před návštěvou stavebního úřadu.

Výzva pro kutily

Dřevo vévodí zahradním stavbám také proto, že se s ním dobře pracuje a pergolu si lze pořídit vlastně jen za náklady na dřevo a ochranný nátěr, kterým se životnost dřeva prodlouží. Šikovný kutil, který zná pojmy jako sloupy, trámy nebo krokve, nebude mít se stavbou žádné problémy. Pro ty méně šikovné se dají koupit všechny potřebné díly ve formě stavebnice a stačí si připravit terén a pozvat na víkend zručného kamaráda.

I pergola ze stavebnice se dá vylepšit třeba bočnicemi nebo zastřešením, díky kterému se výrazně prodlouží využití stavby až do podzimu.

Zdroje článku: