Dostali se vám na ovoce a zeleninu mšice? Zde je pár tipů, jak na ně

Dostali se vám na ovoce a zeleninu mšice? Zde je pár tipů, jak na ně
Proti mšicím, stejně jako proti jiným škůdcům na zahradě i terase, lze bojovat různými prostředky. Velmi účinné jsou i prostředky z běžných domácích surovin, některým je však vhodné se vyhnout.

Řada plodin, které na zahradě, ale i v květináčích na balkóně, pěstujeme, láká různé škůdce. Jedním z nejrozšířenějších jsou mšice, které se mohou usadit prakticky na jakékoliv rostlině – chutná jim všechno od rajčat až po třešně. Mšice sice výrazně nenarušují vývoj plodů, jejich přítomnost však negativně ovlivňuje celkové zdraví rostlin – živí se listy a na rostliny přenášejí různé choroby včetně velmi zákeřné černé plísně. Rostliny napadené mšicemi značně strádají, špatně se jim vyvíjí listy a nemají dostatek živin pro poskytnutí dostatečné úrody. Proti mšicím funguje celá škála prostředků, obvykle na bázi pachů, které jsou jim nepříjemné a které naopak přitahují jejich přirozené nepřátele (například sluníčko sedmitečné).

Čím bojovat proti mšicím

Boj s mšicemi je nutné zahájit, jakmile se na rostlině objeví – necháte-li je rozmnožit, budete s nimi muset svést několik bitev, jelikož se budete muset vypořádat nejen se samotnými dospělci, ale i s jejich potomstvem. Že se na rostlině nacházejí mšice poznáte poměrně snadno – začnou se jí kroutit listy a na jejich spodní straně a na stoncích budou patrní černí, žlutí, načervenalí nebo zelení jedinci. Prvním krokem při boji s mšicemi je jejich mechanické odstranění, což je možné pouze u menších rostlin – napadnou-li vám mšice strom, je nutné zakročit radikálnějším způsobem. Po mechanickém odstranění (nebo i během něj) můžete nasadit postřik nebo hnojivo, které nemusí být nutně speciální směs z hobby marketu, namíchat si jej můžete sami. Níže je uvedeno několik příkladů.

Postřik z mléka

Tento postřik je velmi účinný, ale poměrně nákladný, chcete-li jej použít na větší plochy či objemy. Standardně se postřik vytváří zředěním mléka s vodou, a to v poměnu 1:1 až 1:4. Mléko přitahuje predátory, kteří mšice ničí, a zároveň mění charakter listů, takže je odpuzuje.

Postřik z řepkového oleje

Tento postřik se vyrábí z větší části z vody – do 5 litrů se přidá přibližně 1 dcl. Olej vytváří na listech kluzký povrch a mšice se na nich nemají šanci zachytit. Pokud je navíc směsí zasáhnete, ucpe jim dýchací otvory a udusí se. Obdobně lze použít také mýdlovou vodu, po její aplikaci však je vždy nutné plody důkladně omývat.

Na mšice můžete použít různé druhy postřiků. Vyrobit si doma můžete třeba i postřik z mléka nebo oleje
Na mšice můžete použít různé druhy postřiků. Vyrobit si doma můžete třeba i postřik z mléka nebo oleje | Zdroj: Valerii_Honcharuk / Depositphotos

Další prostředky

K ochraně proti mšicím se používají i další prostředky, například černý čaj nebo odvar z česneku, případně výluh z listů rebarbory, bramborové natě apod. Většina z nich navíc funguje jako velmi dobré hnojivo a rostlinám dodá výživné látky.

Jakým domácím prostředkům se vyhnout

Rozhodnete-li se s mšicemi zatočit domácími prostředky, obloukem se vyhněte octu. Je sice pravda, že může přinést kýžený efekt, ale je náročné dosáhnout správné koncentrace postřiku, která rostlině neublíží. Jeho účinek je navíc pouze preventivní. Vysoká koncentrace octového postřiku nebo časté používání mohou vést k závažnému poškození rostlin, ale i půdy.

Zdroje článku: