Jantarové korálky u dětí tlumí bolest při růstu zubů

Jantarové korálky u dětí tlumí bolest při růstu zubů
Jste novopečená či nastávající maminka? Nebo jste prostě jen šli po ulici a uviděli dítko, které mělo na sobě korálky, a vy jste nechápali, proč tak malé dítě nosí něco takového? Věřte, má to svůj důvod a není to jen na okrasu. Pojďme si vysvětlit, co je to vůbec za korálky a k čemu se používají. Tyto korálky jsou totiž vyráběné z pravého jantaru. 

Co je vůbec jantar? 

Jantar je již od starověku ceněn jako opravdový drahokam. Jedná se o minerál (někdy je považován i za horninu), který má silné spojení se zemí a je takzvaným vodičem vyšších energií. Pro lidstvo si získává zájem nejen díky své nádherné barvě, ale také díky svým „léčivým účinkům“. Největším těžištěm je na pobřeží Baltského moře. Tržní cena se pohybuje okolo 150 Kč za 1 gram. Tato základní cena je ale ovšem pouze orientační, protože za vzácný jantar se utrácejí až astronomické částky.  

Funkce jantaru

Jantar má podporovat celkově zdravotní stav, štítnou žlázu, močové a trávicí ústrojí. Napomáhá při alergiích, kožních chorobách a revmatismu. Tiší bolest a potlačuje stres. Pomáhá při problémech s klouby. Jako elixír se používá při léčbě zranění, protože se jedná o vynikající přírodní antibiotikum. Zastavuje krvácení z nosu. Má celkově očišťující účinky pro náš organismus a celý ho harmonizuje. Posiluje imunitu. Dává uklidňující, povzbudivý a integrující účinek a pomáhá se žalem, ztrátou, strachem a obavou. 

Jantarové korálky pro děti

Když už jsme si zde vysvětlili, co je jantar a s čím může napomoci, je zde nutné podotknout, že je výborným pomocníkem pro vaše děti. A dá se říci, že jeho účinky můžete využít již od útlého věku vašeho dítěte. Vyrábějí se totiž korálky pro děti, které mají mnoho účinků. Teoreticky, když dítě nosí náhrdelník z jantaru, jeho tělesné teplo spouští uvolnění nepatrného množství oleje, který obsahuje kyselinu jantarovou, která se vstřebává do krevního řečiště. Když je olej absorbován, lidové léčitelství tvrdí, že má analgetický účinek na oteklé a bolavé dásně. Každopádně se více méně používají až tehdy, kdy začnou dítěti růst první zoubky. Většina jantarových korálků na krk je vyráběna tak, že mají bezpečný šroubovací pojistný uzávěr a každý korálek je zajištěn zvlášť uzlíkem, aby se v případě přetržení nevysypaly všechny. Navíc ani neobsahují nikl a jsou hypoalergenní. V každém případě by děti měly nosit korálky jen a pouze v přítomnosti dospělé osoby, která by případné roztržení ihned zaregistrovala. 

Jantarový náhrdelník může pomoci od bolesti zubů
Jantarový náhrdelník může pomoci od bolesti zubů | Zdroj: Fotosr52 / Shutterstock

U dětí se jantar používá pro své protizánětlivé a analgetické účinky tlumící bolest při růstu zubů. Děti, které nosí jantarové korálky jsou klidnější a více relaxované. Má rovněž baktericidní a virostatický účinek. Vždy byl tento jantarový náhrdelník také považován za silný ochranný kámen a byl tak nošen jako amulet. Ovšem pozor! Všechny tyto informace o pozitivním vlivu jantaru vychází z lidového léčitelství, jantar rozhodně není dle zákonů považován za lék a jeho používání nenahrazuje lékařskou péči.

Jak pečovat o jantarové korálky?

Tyto šperky lze jednoduše čistit pod tekoucí vodou, případně je vyleštit hadříkem. Můžete přidat kapku olivového oleje. Není potřeba je nijak nabíjet! Cíleně je nevystavujte přímému slunci a nenechávejte je ani u radiátoru – nadměrné teplo by mohlo způsobit prasknutí jantaru.

Jsou jantarové korálky opravdu bezpečné?

Bez ohledu na to, zda věříte, že jantarové korálky opravdu fungují, představují riziko pro kojence a batolata. Většina pediatrů nebo ne-li všichni nedoporučují jejich použití z následujících důvodů:

  • I když náhrdelníky nejsou určeny ke žvýkání, je šance, že vaše dítě bude korálek kousat. Riziko udušení se je příliš vysoké, i když ho při nošení sledujete.
  • Nošení náhrdelníku představuje riziko uškrcení. Nikdy není dobrý nápad dát malému něco kolem krku.

Závěrem je tedy nutné říci, že je na každém z nás, zda svému dítěti takovýto náhrdelník pořídíme, anebo nikoli. Ať už věříme v účinky jantaru, či ne, je dobré vědět, že takovéto náhrdelníky existují. Každopádně je nutno dbát na to, abychom své dítě při nošení náhrdelníku doopravdy hlídali a pečlivě sledovali. A o účincích jantaru se již musíme každý přesvědčit sám. 

Zdroje článku: