Naučte se říkat NE. Máte na to právo, nebojte se odmítnout

Naučte se říkat NE. Máte na to právo, nebojte se odmítnout
Člověk má v průběhu svého života několik životních etap. Dítě a dospívající jedinec se snaží vzdorovat a říkat na vše NE, ovšem od svého rodiče chce slyšet opak. Dospělý člověk mnohdy říká raději na vše ANO a odmítnutí se bojí. Jak je to tedy se slůvkem NE? Měli bychom se ho bát?

Co NE vyjadřuje

NE je slovo odmítnutí, zákazu, nesouhlasu a nespokojenosti. Je to pro nás negativní slovo, s jehož používáním velmi často váháme a mnohdy raději slovo NE nahradíme slovem ANO, ačkoliv víme, že ten vyřčený souhlas je nereálný a nesplnitelný. Na druhé straně ani nám se NE nelíbí a často se vůbec bojíme otázku položit, protože máme z odmítnutí strach. Ovšem stejně jako je lidský a přirozený strach z odmítnutí, stejně přirozené by mělo být i říci NE!

Proč se bojíme říkat NE

Někdo nemá s odmítnutím a vyjádřením nesouhlasu žádný problém a pokud NE uslyší z druhé strany, dokáže to přijmout a smířit se s tím. Jsou ale tací, kteří se nejen odmítnutí bojí, ale ani sami říci NE nedokážou, a to hned z několika důvodů:

  1. nechci ranit jeho city a rozplakat ho
  2. nechci, aby byl naštvaný a nemluvil se mnou
  3. nechci, aby byl smutný a zklamaný
  4. bude si myslet, že mu nechci pomoci
  5. nechci, aby věděl, že si myslím opak a mám na to jiný názor
  6. nechci mu zkazit radost

Především z těchto důvodů se říkání NE vyhýbáme a na místo toho říkáme raději ANO! Ovšem ANO, které je postavené na lži, jelikož to nemyslíme vážně a nemůžeme ten daný slib ani splnit, je mnohem horší, než říci upřímné NE, které doplníme nějakým vysvětlením. Nedodržený slib bolí více, než vysvětlené odmítnutí.

Buďme upřímní a pravdiví, Zdroj: fizkes / Shutterstock

Říkejme upřímné NE

Jak už bylo řečeno, upřímné NE je mnohem menší zlo, než falešné ANO. Naučme se říkat NE. Rozhodujme sami za sebe svobodně podle toho, jak se v danou chvíli cítíme, co chceme a co naopak ne. Buďme upřímní a pravdiví, protože upřímný přítel je mnohem lepší, než ten falešný. Není NE jako NE. Snažme se odmítnutí zjemnit a doplnit nějakým vysvětlením, nebo navržením jiného řešení:

  1. dnes s tebou nepůjdu (chci si odpočinout, mám něco jiného, není mi dobře), ale domluvíme se na příští týden
  2. nemůžu ti s tím teď pomoci (mám dost své práce), ale až to dokončím, mohu se na to podívat
  3. ne, ta sukně ti nesluší a říkám ti to proto, protože tě mám ráda a záleží mi na tobě

Jsme naprosto svobodní lidé a každý z nás má právo vyjádřit svůj názor, nesouhlas, nebo nespokojenost. Říkejme NE, když to tak cítíme. Říkejme NE beze strachu, že někomu ublížíme. Rodina a blízcí přátelé naše upřímné NE přijmou mnohem lépe, než falešné ANO, které nemůžeme dodržet a splnit. Buďme upřímní, čestní a pravdiví, neboť s pravdou nejdál dojdeš!

Zdroj článku:
  • Autorský text