Princezna Alexandra alias lady Ogilvy. První sestřenice královny Alžběty jako patronka zdravotnictví

Princezna Alexandra alias lady Ogilvy. První sestřenice královny Alžběty jako patronka zdravotnictví
Vlastním jménem princezna Alexandra, přesto pro mnohé známá spíše jako lady Ogilvy. Jak ke svému jménu přišla a jakým zajímavým a obdivuhodným aktivitám se v rámci britské královské rodiny věnuje?

Jen málokdo dnes může říct, že zažil svatbu královny Alžběty s princem Philipem. O to spíš tvrdit, že se obřadu přímo účastnil jako družička. Princezna Alexandra, ctihodná lady Ogilvy, měla takovou čest, kromě nesčetných dalších privilegií, kterých se jí dostalo jako královnině sestřenici z prvního kolena a člence britské královské rodiny. Vedla a stále vede tak po všech stránkch bezpochyby výjimečný život.

Byla první britskou princeznou, která navštěvovala veřejnou školu

Princezna Alexandra, celým jménem Alexandra Helen Elizabeth Olga Christabel, se narodila na Štědrý den roku 1936. Jejím otcem byl princ George, vévoda z Kentu, čtvrtý syn krále Jiřího V. a královny Marie. Princ George byl navíc bratrem otce královny Alžběty II., krále Jiřího VI., což z Alexandry a Alžběty dělalo sestřenice. V době svého narození byla princezna Alexandra šestou v pořadí na britský trůn, nyní je však padesátou čtvrtou v nástupnické linii.

Princezna je z matčiny strany rovněž královského původu. Její matka byla princezna Marina Řecká a Dánská, dcera prince Mikuláše Řeckého a Dánského a velkokněžny Jeleny Vladimirovny Ruské. Alexandra je druhé dítě a jediná dcera vévody a vévodkyně z Kentu. Její starší bratr princ Edward se stal novým vévodou z Kentu, když v roce 1942 jejich otec tragicky zahynul při válečném leteckém neštěstí. Sourozenci mají ještě mladšího bratra, prince Michaela z Kentu.

V 11 letech se Alexandra místo domácího vzdělávání stala první britskou princeznou, která navštěvovala běžnou školu. Chodila do internátní školy Heathfield School poblíž Ascotu. Později také studovala v Paříži.

Její manžel pocházel rovněž ze šlechtického rodu

V roce 1963 se princezna Alexandra provdala za Anguse Ogilvyho, druhého syna hraběte z Airlie. Pár měl honosnou svatbu ve Westminsterském opatství, které se zúčastnili královna a princ Philip, princ Charles, královna matka a princezna Margaret. Hlavní družičkou princezny Alexandry byla mladá princezna Anna. Od svatby tak byla princezna známá spíše jako Lady Ogilvy, jelikož přijala jméno svého manžela.

Manželé měli dvě děti, Jamese, narozeného v roce 1964, a Marinu, narozenou v roce 1966, ani jeden z nich však v současnosti nevykonává oficiální královské povinnosti. V roce 2004 sir Angus Ogilvy po dlouhé nemoci zemřel.

Věnuje se zejména zdravotnictví a lékařskému systému

Princezna je patronkou či předsedkyní více než 100 organizací, z nichž mnohé se týkají pomoci lidem postiženým fyzickými nebo duševními chorobami. V současné době je Alexandra spolu se svým bratrancem, vévodou z Gloucesteru, spolupředsedkyní britské organizace Cancer Research UK a místopředsedkyní britské společnosti Červeného kříže. Působila také jako patronka řady dalších národních či nadnárodních zdravotnických organizací.

Je velkorysou mecenáškou umění

Princezna je příznivkyní umění i vědy. Obzvláště ráda má klasickou hudbu a operu. Lze ji spatřit na mnoha společenských akcích, galavečerech a představeních po celém světě, aby jim vyjádřila svou podporu. Působí také jako patronka Chopinovy společnosti, Anglické národní opery a Londýnského filharmonického sboru.

Často zastupovala královnu na veřejných akcích

Po celou dobu vlády královny Alžběty ji princezna Alexandra často zastupovala na akcích ve Spojeném království i po celém světě. Po boku královny se také účastnila národních ceremonií, například Trooping the Colour a některých státních večeří. Princezna cestovala do různých zemí světa a reprezentovala zde korunu. V průběhu let absolvovala oficiální návštěvy Thajska a Bruneje, Říma, Gibraltaru, Norska, Spojených arabských emirátů, USA či Kanady.

Po královnině smrti v září 2022 princezna Alexandra truchlila po boku zbytku královské rodiny na řadě slavnostních událostí, včetně státního pohřbu zesnulé panovnice.