Provoněný domov aneb několik tipů, jak vnést svěží vůni do našich obydlí

Provoněný domov aneb několik tipů, jak vnést svěží vůni do našich obydlí
Vůně v našem domě o nás hodně napoví. Už na prahu bytu poznáme, jak lidé na tomto místě žijí. Na každém z nás je, zda necháme do svého domu vklouznout stres nebo dbáme a pečujeme o rodinnou pohodu. A vůně tomu může hodně pomoci.

Pročišťující osvěžovač vzduchu

Svěží citrusová vůně naplní prostor čerstvou vůní a pocitem čistoty. Máte-li difuzér, nakapejte do něj 5–8 kapek citronového éterického oleje podle velikosti místnosti a nechte 20 minut vypařovat. Můžete také použít starou vymytou sprejovou lahvičku, kterou naplňte 250 ml vody a poté vmíchejte 20 kapek éterického oleje. Směs rozprašujte v prostoru podle potřeby. 

Zdroj: Autor: LuFeeTheBear / Shutterstock

Odpadkový koš bez zápachu

Dříve než do vymytého odpadkového koše vložíte nový sáček, dejte na dno kousek látky nebo vatu s pár kapkami citronového oleje. Citron odstraní nepříjemný zápach i bakterie. 

Voňavé podlahy

Do kbelíku s teplou vodou rozmíchejte 1 polévkovou lžíci oblíbeného saponátu s 3 kapkami citronového éterického oleje nebo 3 kapkami oleje tea tree. Vaše podlaha bude dezinfikovaná, bude se lesknout, a hlavně příjemně vonět.

Levandulová rohožka

Udržujte vaši vstupní rohožku čistou a voňavou. Smíchejte 100 g sody s 10 kapkami levandulového éterického oleje, pořádně promíchejte a jednou týdně touto směsí rohožku posypejte. Nechte několik minut působit a poté sodu vyluxujte. Vonět bude nejen rohožka, ale také vysavač. 

 

Zdroj:

  • autorský text (autorka je odborná aromaterapeutka)