Jak připravit rychlou podzimní večeři, která vás dokonale prohřeje?

Jak připravit rychlou podzimní večeři, která vás dokonale prohřeje?
Vrátíte se domů celí prokřehlí a hrnce na sporáku zejí prázdnotou?

 Nevadí, tyto recepty si můžete připravit do 30 minut. Krásně vás prohřejí a váš domov bude naplněný vůní orientálního koření.

Pečené kořeněné brambory

Na pánvi rozehřejte olivový olej a až bude horký, přidejte do něj ½ lžičky koriandru a ½ lžičky římského kmínu. Koření zprudka opražte, až se kmín zbarví do tmavšího odstínu. Přidejte 3 brambory, oloupané a nakrájené na kostičky a poprašte je kořením garam masala, kurkumou a solí, tak aby se v koření zcela obalily. Brambory opékejte na mírném plameni pod pokličkou, dokud nezměknou. Občas promíchejte. Na závěr je ozdobte čerstvými lístky petržele nebo koriandru. 

Pečená řepa po indicku

Předehřejte troubu na 180 °C. 4 střední řepy nakrájejte na nudličky. Připravte si 1 lžíci kari koření, 1 lžíci mletého koriandru, 1 lžičku mleté kurkumy a 1 lžičku mořské soli. V míse smíchejte řepu s kořením, solí, 300 ml kokosového mléka nebo klasické smetany a 300 ml vody. Pečte v předehřáté troubě zhruba 1 hodinu. Podávejte ideálně s žitným chlebem.

Zdroj: Autor: awon Shah / Shutterstock

Tip: Pro urychlení receptu můžete použít řepu předvařenou, pak stačí směs propéct pouze 20 minut. 

Pečená dýně s čočkou

Opatřete si jednu střední sladkou dýni. Dýni rozpulte, odstraňte celý střed se semínky a i se slupkou nakrájejte asi na 3 cm silné klíny. Troubu předehřejte na 180 °C. Na plech vyložený pečícím papírem dýni rozložte, pokapejte ¼ šálkem olivového oleje, osolte a okořeňte tymiánem. Pečte 20 - 30 minut. Mezitím si připravte zálivku. Najemno nakrájejte 1 červenou cibuli, přidejte 2 lžíce vinného octa, 2 lžičky dijonské hořčice, lžíci medu a špetku soli. Pečenou řepu smíchejte se 400 g předem uvařené odleželé čočky a přidejte zálivku. Podávejte s čerstvým bílým chlebem.   

Tip: Pro urychlení receptu mějte předem uvařenou čočku. Čočku můžete mít v lednici v uzavřené dóze až 3 dny.