Když chceš, aby ti věřil, nesmíš mu lhát

Když chceš, aby ti věřil, nesmíš mu lhát
Je jasné, že ne vždy se hodí říct celou pravdu a je opravdu veliké pokušení nelhat nebo alespoň neupravit pravdu tak, aby byla příjemnější. Tato taktika však není zrovna nejrozumnější a dnes si vysvětlíme proč a jak případné následky lži napravit.

Pravda nade vše

Ač je pravda často těžká a není příjemné ji druhému sdělit, je stejně vždy nejlepší se přiznat. Ať se jedná o drobnosti jako je lhaní partnerovi o ceně nové blůzy nebo nové kabelky, až po větší a závažnější lži jako je třeba zatajování nevěry, dluhů nebo jiných velikých problémů, vždy jsou nakonec menší následky, pokud se řekne pravda.

Když člověk přemýšlí o tom, jestli zalhat, nebo se pravdě a jejím následkům postavit čelem, často si řekne, že lež je přece neškodná a že se o vašem „drobném pochybení přeci nikdo nedozví. Často to pak bývá ale naopak. Například na výše zmíněnou nevěru musí být dva a nikdy si nemůžete být jisti, komu se ten druhý s vaším malým tajemstvím svěří.

Důvěra
Jak je jednoduché důvěru narušit, tak je také těžké ji obnovit. | Zdroj: fizkes / Shutterstock

Jak lež naruší důvěru

Určitě jste již zažili, že vám někdo lhal. Zkuste si teď proto odpovědět na jednoduchou otázku: jak jste se cítili, když jste zjistili pravdu? Je jasné, že to není nic příjemného a člověk se již na druhého člověka nemůže dívat stejně, zvláště, když to byla lež většího charakteru. Lži v mezilidských vztazích prostě a jednoduše narušují důvěru.

Však jak jednoduché je možné důvěru narušit, tak těžké je ji obnovit. Jak se říká, ani pomačkaný papír již nikdy dokonale nenarovnáte, a tak při lhaní „dvakrát měř a jednou řež“ a nedělej zbrklá rozhodnutí.

Jak napravit narušenou důvěru

Někteří lidé vám lži odpustí snadněji než ostatní, to je prostě fakt. Jak ale na ty, u kterých odpuštění lží a zrad není tak snadné? Nemusíte smutnit. I když si někteří lidé nesou veliké křivdy až do smrti, většina z nich vám po vaší snaze chybu napravit, odpustí. Bude to chtít spoustu odhodlání, sil a času, ale pokud to s omluvou a touhou po odpuštění myslíte opravdu vážně, skoro každá osoba by vám měla být schopna odpustit.

Zdroj článku:
  • Autorský text