10 jedovatých rostlin, které mohou zvířatům v domácnosti vážně ublížit

10 jedovatých rostlin, které mohou zvířatům v domácnosti vážně ublížit
Existují jedovaté rostliny, které mohou způsobit domácím mazlíčkům vážné zdravotní problémy a v krajním případě i smrt. Proto je lepší se některým rostlinám v interiéru nebo v zahradě, kde zvířata pobývají, zdaleka vyhnout.

S pořízením domácího mazlíčka přichází nejen radosti, ale celá řada povinností od vhodné stravy, přes očkování až po pravidelný pohyb a péči o srst. Na zvířata číhá celá řada dalších nebezpečí a je na lidech, aby jim předcházeli. Jedním z nich jsou i jedovaté rostliny přítomné v domácnosti, nebo na zahradě, kam se zvíře běžně dostane. Některé rostliny mohou jen zvířeti znepříjemnit život, jiné ho však mohou v krajním případě i zabít nebo si vyžádat velice náročné a dlouhodobé veterinární ošetření.

Břečťan

Břečťan je poměrně běžná popínavá rostlina, která se používá hlavně ve venkovním prostředí. Psi a kočky, kteří přijdou do styku s touto rostlinou, mohou vykazovat příznaky jako průjem, nevolnost nebo zvracení.

Azalka

Azalka je velmi oblíbenou rostlinou pro zdobení teras díky svým barevným květům. Nebezpečnými pro zvířata jsou zejména listy a nektar, které mohou při požití způsobit poškození srdce, neurologické a respirační obtíže, které mohou vést až ke smrti psů nebo koček.

Oleandr

Oleandr je křovinatá rostlina s barevnými květy používaná v naších klimatických podmínkách jako rostlina, která se v létě umisťuje v květináčích do zahrad a na terasu a v zimě je v interiéru. Tato rostlina, je-li požitá, je škodlivá pro člověka a pro psy a kočky. I malé množství může způsobit závažné příznaky, jako jsou křeče, nevolnost až arytmie a srdeční problémy.

Brambořík

Oblíbená květina pro zimní výzdobu venkovských oken obsahuje dvě látky škodlivé pro psy a kočky: saponin a cyklamin. Obě se v rostlině nacházejí ve vysoké koncentraci, zejména v květech. Květy, pokud jsou konzumovány, mohou vyvolat křeče nebo dokonce vážné gastrointestinální problémy, vedoucí až ke smrti zvířete.

Diffenbachie

Diffenbachie je velmi oblíbená pokojová rostlina. Její velké listy obsahují dráždivé a nepříjemné látky. Listy mohou zejména u kočky způsobit zarudnutí kůže nebo vředy. Při požití mohou vyvolat problémy, jako je nadměrné slinění, průjem, zvracení nebo nadýmání.

Zdroj: Autor: PeSilver / Shutterstock

Filodendron

Další nebezpečnou pokojovou rostlinou pro kočky a psy je filodendron. Lymfa rostliny obsahuje látky, které mohou při požití způsobit podráždění ústní dutiny různé závažnosti.

Tis

Tis je jednou z nejnebezpečnějších rostlin pro zvířata i lidi. 

Ve skutečnosti má při požití paralyzující a narkotické účinky, i když jde o malé množství. Příznaky, které způsobuje, jsou křeče, nevolnost až po nervové nebo respirační bloky, které mohou způsobit smrt psů nebo koček. Jasně červené bobulky mohou přilákat i děti, které je mohou zaměnit za rybíz a sníst. Tis rozhodně mezi zahradní okrasné keře nepatří.

Hortenzie

Hortenzie je rozšířená k obohacení zahrad a venkovních prostor, ale je velmi nebezpečná zejména pro kočky. Pouhý kontakt s květy a listy může ve skutečnosti způsobit nevolnost nebo jiné gastrointestinální poruchy. Při požití však může způsobit více či méně závažné respirační poruchy.

Cesmína

Větve z keře jsou oblíbenou dekorací do květinových aranžmá. Rostlina je velmi nebezpečná pro zvířata i pro lidi. Listy a bobule obsahují toxické látky a při konzumaci mohou v závislosti na množství způsobovat poruchy různého stupně. V nejhorších případech může velké množství požitých bobulí a listů (více než 20) způsobit smrt zvířete.

Vánoční hvězda

Další velmi nebezpečnou zimní a vánoční rostlinou pro čtyřnohé přátele je vánoční hvězda, která obsahuje velmi dráždivou látku pro sliznice. Kromě toho při požití způsobuje zánět v žaludku i ve střevech.

Tím ani zdaleka výčet jedovatých rostlin, které máme běžně v domácnosti nebo na zahradě, nekončí. Rozhodně se vyplatí si o jednotlivých rostlinách tyto zásadní informace zjistit, a to ještě dříve, než si vaše nové štěně začne hrát na zahradníka nebo vaše kočka hnaná potřebou sníst něco, co se podobá trávě, zkonzumuje listy jedovaté pokojové rostliny.

Zdroj: