Carolina Reaper je skutečnou výzvou pro milovníky chilli: Nejpálivější paprika na světě má 2 200 000 SHU

Carolina Reaper je skutečnou výzvou pro milovníky chilli: Nejpálivější paprika na světě má 2 200 000 SHU
Carolina Reaper je hybridní chilli paprička, která přísluší k druhu paprika čínská (Capsicum chinense). A není to jen tak obyčejné chilli. Tahle rudá kráska vám pořádně „protáhne“ útroby. Seznamte se nejpálivější papričkou na světě.

Co umí Carolina Reaper

Tuto papričku vypěstoval muž jménem Ed Currie ve městě Rock Hill v Jižní Karolíně v roce 2012. Označil ji HP22B.

Hybridní paprika vznikla spojením dvou jiných paprik, křížence Bhut Jolokia a červené odrůdy habanero. Paprika Bhut Jolokia byla až do roku 2007 oficiálně nejpálivější paprikou na světě. Carolina Reaper tento primát od roku 2015 převzala.

Zdroj: Autor: Adrian_am13 / Shutterstock

Pouze 3 cm dlouhé červené plody s vrásčitým povrchem působí velmi nenápadně. Zdání však klame, paprička je skutečnou výzvou pro milovníky extrémů. Intenzitu pálivosti se pokusili změřit studenti na Winthropově univerzitě. Ti dospěli k výsledku 2 200 000 SHU.

Status nejpálivější papričky pak potvrdila i Guinessova kniha rekordů, kde je oficiálně Carolina Reaper zapsaná.

Příběh nejpálivější papričky na světě

Autor papričky Ed Currie přitom k pozoruhodným výsledkům došel tak trochu omylem. Všiml si, že v regionech, kde poměrně hojně pěstují a konzumují chilli, se méně vyskytuje rakovina a srdeční onemocnění. Protože stejné nemoci sužovaly jeho rodinu, rozhodl se tuto teorii vyzkoušet.

Navíc se zamyslel nad tím, že onkologičtí pacienti mají problémy s vnímáním chuti. Dobře reagují na sladké. Zdálo se, že sladší paprika s vyšší pálivostí bude vhodný způsob, jak jídlu dodat nový rozměr.

To se skutečně povedlo, ačkoli v trochu jiném měřítku, než pěstitel čekal.

Díky své ovocné chuti se tato chilli paprička hodí do každého jídla. Využijí ji milovníci exotické čínské kuchyně i vyznavači klasického českého guláše.

Dávkovat je ji však nutné s velkou opatrností. V nadměrném množství bývá prakticky nepoživatelná i pro nadšené milovníky pikantních pokrmů. V přiměřené dávce se vám však odmění doslova přívalem endorfinů. Jen tuto extrémní papričku pro jistotu nikdy nejezte nalačno.

Zdroje: