Jak v karanténě propojit děti s prarodiči a potěšit osamělé seniory

Jak v karanténě propojit děti s prarodiči a potěšit osamělé seniory
Karanténa nám v posledních měsících zcela změnila plány a omezila naše kontakty na minimum. Brány domovů pro seniory zůstávají uzavřené, konec izolace našich babiček a dědečků je prozatím v nedohlednu. Potěšit na dálku můžete nejen své blízké, ale i ty kteří žádné příbuzné nemají.

Pošlete Úsměv do schránky

Nechte děti namalovat obrázky, ozdobit pohlednice a pošlete je v jedné obálce do vámi vybraného Domova pro seniory. Seznam Domovů, které mají o pohlednice zájem najdete na stránkách usmevdoschranky.cz.

Foťte, malujte, zpívejte

Myslete na prarodiče každý den a nezapomeňte jim podávat aktuální zprávy o vašem každodenním životě. Vyfoťte se s dětmi na procházce v přírodě nebo vytvořte podzimní pozdrav z nasbíraného listí, cokoliv vás nebo vaše děti napadne udělá osamělým velkou radost. Oprašte lidovky, vytáhněte kytaru a zazpívejte tu oblíbenou prarodičům přímo do hovoru. 

Album fotografií

Vyberte s dětmi ty nejhezčí fotky z prázdnin a vytvořte fotoalbum vzpomínek a společných zážitků.  K fotografiím připište krátké příběhy, kterými se babička nebo dědeček v dlouhé chvíli potěší. 

Každý potřebuje být užitečný

Zeptejte se na oblíbený recept, požádejte o radu nebo nechte prarodiče vyprávět vzpomínky z mládí. Staří lidé potřebují vzpomínat, cvičí si tak svou paměť a děti zase rády uslyší napínavé historky, které možná už několikrát slyšely, ale poslechnou si je s oblibou znovu. 

Domluvte se na pravidelném čase

Zkuste v kontaktu s prarodiči dodržovat pravidelnost. Starší lidé mají rádi rutinu, která pro ně znamená pocit bezpečí. Volejte, pokud možno ve stejný čas, vozte nákupy nebo obědy pravidelně a nezlobte se, když jsou netrpěliví. Nikdy nevíte, co udělá stáří za čas s vámi.