Pokud jste prodělali covid-19, darujte plazmu a pomozte těm méně šťastným

Pokud jste prodělali covid-19, darujte plazmu a pomozte těm méně šťastným
Nemocnice volají po krevní plazmě od lidí, kteří již prodělali nemoc covid-19. Může totiž výrazně pomoci osobám, které jsou v kritickém stavu a nemají dostatek vlastních obranných látek.

Osob, které prodělaly infekční nemoc covid-19 je dle statistik v České republice již skutečně mnoho. Každý z těchto lidí může darovat svou plazmu a zachránit tak život jinému nakaženému, který má průběh horší. Organismus, který byl infikován koronavirem si totiž mohl vytvořit velice účinné protilátky, které mohou výrazně pomoci při léčbě akutních případů.

Kdo má protilátky nejlepší?

Dle informací z webu ministerstva zdravotníctví je plazma nejúčinnější od lidí, kteří měli sami průběh nemoci těžší. Tedy ti, kteří trpěli horečkami, nebo byli dokonce hospitalizováni. Transfuze takovéto plazmy je podle ministerstva zdravotnictví jednou z nejúčinnějších pomůcek při léčbě akutních případů.

Podmínky pro dárcovství

Pokud již máte s darováním plazmy zkušenosti, s podmínkami jste určitě seznámeni. Plazmu může darovat prakticky kdokoliv. Jediné podmínky jsou:

  • prodělali jste nemoc covid-19, ale už jste úplně zdraví a od ukončení izolace uběhlo minimálně 14 dní,
  • měli byste být ideálně ve věku 18-60 let,
  • musíte vážit minimálně 50 kilogramů.

Vhodnými dárci jsou ženy, které dosud neotěhotněly a samy nedostaly transfuzi, nebo muži, kteří rovněž nedostali transfuzi krve.

Vhodnými dárci nejsou osoby, které se potýkají s jakýmkoliv dlouhodobým onemocněním, které byly v posledních 6 měsících na operaci a které jsou pozitivní na HIV.

Kde je možné plazmu darovat?

Pokud splňujete veškeré podmínky, stačí vyplnit formulář o vašem zdravotním stavu a dostavit se na odběr na transfuzní oddělení nemocnice. Tam vám bude odebrán vzorek krve, na základě kterého se udělá rozbor. Pokud rozbor ukáže, že vaše krev obsahuje dostatek protilátek, budete vyzváni k darování plazmy.