Užitečné hobby: Vypěstujte si své vlastní citrony se stoprocentní zárukou kvality BIO

Užitečné hobby: Vypěstujte si své vlastní citrony se stoprocentní zárukou kvality BIO
Vypěstovat si vlastní citrony není nic složitého. Potřebujete především nadšení a trpělivost, což jsou dvě základní ctnosti každého zahrádkáře. Citronovník potřebuje hlavně světlo a teplo. V našich klimatických podmínkách lze pěstovat pouze v nádobách.

Pěstování ze semínka?

Můžete se rozhodnout zkusit štěstí a doufat, že to vyjde. Jako všechny semena, i to z citronu by mělo pocházet z vyzrálého plodu. Pokud jste tedy na dovolené třeba na jihu Sicílie, kde rostou citronovníky v sadech a zralé plody můžete najít na tržištích, využijte příležitost a získejte pár semínek. Zkoušet to můžete samozřejmě i ze semen, která najdete v koupených citronech z našich obchodů, ale počítejte s tím, že to potrvá.

Pokud máte tedy semena, stačí je vmáčknout do květináče a čekat, až příroda uskuteční svou část. Ideální teplota na klíčení je kolem 15 °C.  Období klíčení může trvat 4 až 6 týdnů. Po celou dobu je nutné udržovat substrát vlhký, ale ne přemokřený. To by mohl začít plesnivět. Místo konve můžete použít rozprašovač.

Zdroj: Autor: IgorZh / Shutterstock

Sláva, semínko vzešlo

Během růstu musí být rostlina pravidelné zalévaná, aby půda nikdy nevyschla. S vodou se to nesmí přehánět a na dno květináče je dobré vložit drenáž. Ta zabrání zahnívání kořínků. Jako drenáž mohou posloužit drobné kamínky. Květináč musí mít dole odtokový otvor. Jakmile má rostlina 15-20 cm, můžete ji už dát do většího květináče, který ji poslouží další dva roky. Do půdy lze přidat 10% domácího kompostu. Uděláte dobře, pokud se vyhnete plastovému květináči a zvolíte klasickou hliněnou nádobu, která si umí regulovat vlhkost substrátu, přebytečnou vodu absorbuje a pozvolna uvolňuje, když je třeba.

S koncem teplých letních nocí je třeba citronovník vzít do interiéru. Teploty pod 12 °C rostlině neprospívají, zastaví se ji růst a může uhynout.

Kam umístit rostlinu

Květináč s mladou rostlinou musí být umístěný na světlém místě, ale ne v průvanu. Pokud se vydaří teplé léto, rostlina může být venku, chráněná před větrem. Mladá rostlinka si musí na přímý sluneční svit zvyknout, proto by v čase, kdy slunce pálí nejintenzivněji, měla být v polostínu.

S koncem teplých letních nocí je třeba citronovník vzít do interiéru. Teploty pod 12 °C rostlině neprospívají, zastaví se ji růst a může uhynout. Určitý čas může být ve skleníku, kde je optimální teplota. Poté, co stromek přenesete trvale domů, nesmí být v blízkosti radiátorů a jiných zdrojů tepla. Najděte mu co nejsvětlejší místo, s nižší konstantní teplotou. Nedávejte ho ani do blízkosti oken, které slouží k větrání, ani ke vchodovým dveřím.

Péče o rostlinu

Přesazování se provádí jednou za dva roky a během růstu rostliny lze přistoupit k prořezávání, a to takovým způsobem, že si rostlinu vytvarujete podle svých představ.  To ale není podmínkou. Ideální doba pro přesazování je březen.

U dospělých rostlin lze přesazování prodloužit až na čtyři roky. Je důležité ho regulovat s ohledem na průměr květináče a mít na paměti, že jeho velikost by měla odpovídat velikosti koruny citronovníku. Dospělá rostlina může vyžadovat hrnec o průměru 80 centimetrů.  S největší pravděpodobností se vám běžnou péčí nepodaří v nádobě vypěstovat rostlinu s korunou větší něž 80 cm.

Ze studií vyplývá, že na rozdíl od jiných rostlin, dešťovka moc citronovníkům v nádobách neprospívá a mají radši středně tvrdou vodu s obsahem vápníku. Nesvědčí jim ani nízké pH substrátu a vysoký obsah železa. Aby měly citrusy listy svěží zelené barvy, je důležité přihnojování ledkem vápenatým. Doporučuje se i vyšší frekvence hnojení v zimním období, méně fosforu a přípustné jsou i vyšší hodnoty pH v půdě.

Semenáče versus roubované rostliny

Vyseté rostliny mají tendenci produkovat méně ovoce a trvá jim mnohem delší dobu, než začnou plodit. Abyste si během několika let mohli vychutnat hodně ovoce, obvykle se doporučuje roubování. Nejvhodnějším obdobím pro roubování je jaro. Roubovanou rostlinu si můžete také zakoupit již hotovou. Pokud se rozhodnete experimentovat s roubováním, materiál k naroubování seženete od jiného pěstitele citronovníku. Můžete se také zeptat v zahradnictví s tímto sortimentem rostlin.

Během kvetení a zejména při tvorbě prvních drobných plodů může být nutné rostlinu více zalévat. Přítomnost žlutých listů je známkou nedostatečného zalévání. Citronovníky jsou citlivé rostliny, ale se správnou péčí a pozorností vám mohou dělat radost svými plody a nezaměnitelnou vůní dlouhé roky.

Zdroj: