Na husí játra nedá šéfkuchař Radek Kašpárek dopustit, vyzkoušíte je také?

Na husí játra nedá šéfkuchař Radek Kašpárek dopustit, vyzkoušíte je také?
Foie Gras neboli husí játra byla v pořadu Masterchef Česko oblíbenou specialitou, která dala zabrat všem soutěžícím. Dopustit na ně nedá ani porotce soutěže Masterchef Česko a šéfkuchař Radek Kašpárek, který tvrdí, že u nich v podniku husí játra připravují asi do stejné konzistence, jakou má Nutella. Co takhle si husí játra připravit doma? 

Foie Gras jsou běžně dostupnou surovinou, kterou si můžete připravit doma

Šéfkuchař Radek Kašpárek nedá na husí játra foie gras dopustit. Právě tato lahůdka umí dokonale rozmazlit i ty nejmlsnější jazýčky. Háček je však v tom, že se musí umět dobře připravit. Nejčastěji se tato játra opékají nebo se z nich připravuje chutná tučná paštika. Ačkoliv zní pojem foie gras velmi vznešeně, v překladu to neznamená nic jiného než „tučná játra”. Jsou to játra speciálního druhu kachen (nebo hus), které jsou nuceně krmeny, a proto objem jejich jater po vykrmení nabobtná až na desetinásobek původní velikosti.

Někde je tato metoda odsuzována a nucené krmení přirovnáváno k týrání zvířat. K nucenému krmení dochází až 4x denně po dobu 4 týdnů. Při tomto procesu se krmivo do kachního hrdla vkládá dlouhou kovovou krmnou trubicí. Po vykrmení jsou kachny zabity a jejich játra putují do vyhlášených restaurací. Největším producentem i konzumentem kachních jater je Francie. Avšak v produkci za Francií nepokulhává ani Izrael nebo Kalifornie. 

Jak pokrm z foie gras chutná? Vzhledem k tomu, že obsahují až 65 % hmotnostního tuku, mají kachní játra máslovou konzistenci a dokážou dobře zasytit. Doslova zanechávají hedvábný pocit v ústech. Zatímco kachní játra jsou poměrně dobře dostupná a chutnají po víně, husí foie gras jsou více vzácnější a mají jemnější chuť.

Nejčastěji se játra opékají nebo se připravuje chutná paštika, zdroj: t.sableaux / Shutterstock

Kulinářský zážitek můžete vytvořit i u vás v kuchyni

Není od věci sem tam upustit od běžných surovin a svou kuchyni seznámit s něčím natolik výjimečným, jako jsou tučná kachní játra. Chutnají výjimečně a jejich příprava není zas až tak složitá. Vyzkoušet můžete nejjednodušší způsob jejich přípravy, a to je opečení. Foie Gras očistěte, nakrájejte na silné plátky a osmahněte na másle. Dobře připravená kachní játra mírně zhnědnou. Zatímco navenek maličko křupou, uvnitř jsou krásně měkoučká, a to i přes velmi krátkou dobu restování. V případě, že necháte kachní játra na pánvi příliš dlouho, přesuší se. 

Zdroje článku: