Milované děťátko, nebo řvoucí tyran v rodičovské posteli

Milované děťátko, nebo řvoucí tyran v rodičovské posteli
V období do jednoho roku dítěte je nutné počítat s nočním buzením, pláčem a kojením. Od šestého měsíce mnohá miminka dokážou spát celou noc bez probouzení a pláče. Výjimkou mohou být období, kdy je budí nepříjemné pocity spojené s růstem zubů. Noční krmení už není potřeba. Miminko do jednoho roku prospí přes noc obvykle 11 hodin. Přes den bývají ještě dvě kratší zdřímnutí. Ovšem potřeba spánku může být individuální i u takto malého dítěte, stejně jako u dospělého.

Už před prvními narozeninami je dobré zavést spánkový režim

Jedná se o jakési zavedené pravidlo před usnutím dítěte. Ukončí se aktivní hra, je čas na večeři, koupání nebo mytí, tak jak je zavedeno v rodině. Je důležité, aby rodina byla v celkové pohodě a klidu, neprobíhaly žádné vášnivé spory, dohady, nebyly v domácnosti přítomné rušící návštěvy. Po oblečení pyžamka a uložení do vlastní postýlky může následovat krátká zklidňující pohádka, u malých dětí fáze hlazení a uklidňujících slov. Přes léto je vhodné zatáhnout závěs, aby světlo usínající dítě nerušilo.

Dítě ani přes zavedený rituál nemůže usnout

Pokud se dítěti usnout nedaří, je nutné prověřit možné příčiny. Nepohodlné oblečení, potřeba přebalit, má ještě hlad, něčeho se bojí... Řešením je odstranit problém, utěšit, zklidnit, vysvětlit situaci a opět uložit do dětské postýlky. Pokud rodiče navyknou v tomto věku dítě na usínání v jejich posteli a jejich přítomnosti, těžko se budou tohoto spánkového režimu zbavovat. Je třeba být jako rodič silný a neústupný, ačkoliv to může znít jakkoliv tvrdě. Nedat dítěti najevo, že je možná i varianta opanovat rodičovské lože a lpět na souvislé mnohahodinové přítomnosti při usínaní. Vyhovění těmto rozmarům se v konečném důsledku nepodepíše pouze pod narušení vaší večerní a noční pohody, ale hlavně na zdravém spánku vašeho dítěte.

Předškolní děti

Také u předškolních dětí je třeba používat spánkový režim, který nebude mít větší výchylky ani v době víkendů. Pokud dítě nemá potřebu denního spánku, nenuťte ho, mohlo by mít problémy s večerním usínáním. Uložit ke spaní je dobré okolo 19. hodiny, pomazlit se, přečíst pohádku, popřát dobrou noc a odejít. V případě, že dítě opakovaně a bezdůvodně volá rodiče, neustupovat. Je třeba potomka vyslechnout, co ho trápí a děsí, odstranit příčiny a opět uložit ke spánku na jeho místo. V praxi může jít o ztišení zvuků z vaší televize, které v dítěti vzbuzují strach, odchyt pavouka ze stěny, vyvrácení obav z bubáků pod postelí, zatemnění oken, kterými ještě svítí večerní slunce. Nevyhrožovat tresty za neusnutí, nestrašit, pouze klidným hlasem zklidnit a utěšit. Dodat pocit bezpečí a jistoty, že jste nablízku.

Nejméně hodinu před spaním nezapomeňte svým dětem vzít tablety.
Nejméně hodinu před spaním nezapomeňte svým dětem vzít tablety | Zdroj: Subbotina Anna / Shutterstock

Školáci

Školní děti by měly mít už spánkový režim dokonale zažitý a neměl by jim dělat sebemenší problém. Zde je nutné věnovat také pozornost moderním technologiím. Je třeba nejméně hodinu před spaním ukončit dětské aktivity na tabletech a počítačích. Vyzařují modré světlo, které navozuje bdělost a oddaluje pocit ospalosti.

Večeře by měla probíhat s odstupem od doby usínání, neměla by být příliš těžká, ale zároveň by měla dítě přiměřeně nasytit. Je třeba se vyhnou kolovým nápojům a černému čaji, které díky obsahu kofeinu povzbuzují organismus a tím pádem brání usínání.

Pokud budete důslednými, ale i trpělivými a milujícími rodiči, jistě zvládnete zavést usínací rituály ke všeobecné spokojenosti. Ráno bude vaše dítě čilé, bude se samo probouzet v očekávání nového zajímavého dne a zároveň vám poskytne dostatek času na večerní relax a noční spánek.