Harry a Meghan: co zbylo ze snu tři roky po královské svatbě

Harry a Meghan: co zbylo ze snu tři roky po královské svatbě
19. května 2018 přivedl princ Harry k oltáři ve Westminsterském opatství americkou dívku, herečku průměrné slávy, feministickou aktivistku s rozvodem za zády. Od té doby se toho hodně změnilo. Pojďme se podívat na příběh, který začal jako pohádka.


Je to už tři roky. Jen něco málo přes tisíc dní stačilo na to, aby tento pár udělal malou osobní revoluci se silným dopadem na starou a stabilní instituci jakou je britská monarchie. Když se Harry a Meghan rozloučili s veřejnými povinnostmi a zahájili nový život na druhé straně oceánu v lednu 2020, nikdo si nepředstavoval, že to bude začátek sváru, který stále více dělí prince Harryho od jeho staršího bratra Williama, jeho otec Charlese a královské babička Alžběty II. 

Zdroj: Autor: Mr Pics / Shutterstock

Krásný milostný příběh

Meghan se potkala s Harrym během svého pobytu v Londýně. Šlo o rande naslepo, zprostředkované přítelem. Psal se rok 2006. Ti dva se od té doby nerozdělili na více než 15 dní, a to navzdory skutečnosti, že mezi nimi byl oceán. Meghan byla stále herečkou a žila v Torontu, kde se natáčel seriál, ve kterém účinkovala. Když byl jejich vztah prozrazený, svět se začal zajímat o tuto americkou herečku, která se může pochlubit smíšeným původem, hrstkou pih a feministickým zaměřením. 

Harry ji požádal o ruku během večeře, kde opékal kuře, v rezidenci Nottingham Cottage v Kensingtonském paláci. Oficiální zasnoubení bylo oznámeno 17. listopadu 2017. V krátké době se Meghan stala jednou z nejobdivovanějších žen pro svůj vzhled, trochu mimo linii vkusu anglické královské rodiny. Nový pár byl Brity velmi milován a začalo se objevovat šeptání o možné rivalitě mezi Meghan a její švagrovou Kate Middleton. Milostný příběh mezi Harrym a Meghan byl korunován 19. května 2018 pohádkovou svatbou oslavovanou ve Windsoru a zvláštním dárkem od princovi babičky, královny Alžběty II., která udělila novomanželům šlechtické tituly: vévoda ze Sussexu, hrabě z Dumbartonu a baron Kilkeel pro Harryho a vévodkyně ze Sussexu pro jeho novou manželku.

Královská svatba

Svatba prince Harryho a Meghan Markle byla celosvětová událost: 29 milionů diváků ve Spojených státech a 18 milionů ve Velké Británii (kromě toho 6,9 milionu komentářů na Facebooku a Twitteru).
Jejich svatba byla jednou z nejdražších svateb vůbec, stála 55 milionů dolarů. Především se prodražily náklady na bezpečnost, náklady na šaty nevěsty Givenchy (asi 450 tisíc dolarů). Občerstvení svatebčanů spolykalo 700 tisíc dolarů. Bylo dbáno na servírování jídel, které zohledňovaly všechny potřeby, včetně makrobiotické stravy Meghaniných hollywoodských přátel.

Jejich svatba byla jednou z nejdražších svateb vůbec, stála 55 milionů dolarů.

Za tři roky se všechno změnilo

V životě prince Harryho a jeho manželky se hodně změnilo. A základy pro změnu byly položeny již krátce po svatbě. Po líbánkách v Africe pár odjel na dlouhé královské turné mezi Austrálií a Novým Zélandem a během cestování také oznámili světu dlouho očekávanou událost: těhotenství vévodkyně ze Sussexu. 

Archie Harrison Mountbattense se narodil 6. května 2019. Rodiče pro něj chtějí život, který je „normální“, jak jen to bude možné. Před vánočními svátky odešla mladá rodina do Kanady, kde chtěli strávit Vánoce. Do Británie už se nevrátili. V lednu 2020 Harry a Meghan prohlásili, že již nechtějí být členy královské rodiny, konkrétně tedy členy „nejužší anglické královské rodiny“.

Oba svorně také uvedli, že se chtějí stát ekonomicky nezávislými a pracovat pro zajištění vlastních příjmů. Zvolili si život nezatížený královským protokolem. Královna Alžběta II. jim popřála štěstí a poskytla jim přechodné období k splnění všech závazků přijatých před tímto zásadním rozhodnutím.

Mezitím vypukla pandemie a rodina Sussexů odletěla do Los Angeles, kde se trvale usadila ve vile v Montecitu. Odchod z Kanady byl také trochu zaviněný tím, že jim Kanada ani Británie už nechtěly hradit nákladná bezpečnostní opatření. V Americe manželé založili nadaci Archewell, a podepsali smlouvy se společnostmi Netflix a Disney na zahájení nové kariéry, která by je finančně zajistila.

V březnu 2021 manželé přestali předstírat, jak jsou všechny vztahy s královskou rodinou růžové a poskytli rozhovor americké televizi s Oprah Winfrey. Před kamerou tak odvyprávěli svou verzi příběhu, od jejich rozchodu s královskou rodinou, až po svár s Williamem, Carlem a Kate Middletonovou. Meghan Markle uvedla, že měla sebevražedné myšlenky, a obvinila královskou rodinu z rasismu. Tvrdila, že existovaly obavy o barvu kůže jejího syna. Pár také oznámil, že čekají holčičku.

Kolem rozhovoru byl poprask, který utichl až s úmrtím prince Philipa, královnina manžela. Harry přiletěl na pohřeb sám, jeho manželka k tomu nenašla odvahu a vymluvila se na riziko cestování v těhotenství.

Zdroj: