Co o snech ještě nevíte? 8 zajímavostí, ze kterých vám půjde hlava kolem

Co o snech ještě nevíte? 8 zajímavostí, ze kterých vám půjde hlava kolem
Sny jsou pro nás stále velkou záhadou. Na jejich odhalení pracuje řada vědců a odborníků, ale stále je co zjišťovat. Tyto vjemy a iluze vytvářené naší myslí ale mají na naše životy velký vliv a je dobré jim věnovat pozornost. Podívejte se na pár zajímavostí, které vám o snech mohly uniknout.

1. Sny se zdají každému

Pokud si myslíte, že vám se sny nezdají, jste na omylu. Své sny si jen nepamatujete. Všichni lidé sní a dokonce se každému při REM fázi spánku zdá okolo 3-7 snů každou noc.

2. Zapomínáme 90 % snů

Někdy si svůj sen po probuzení můžete jasně vybavovat. Během pouhých 5 minut už ale zapomenete půlku a za 10 minut už celých 90 % vašeho snu. Není divu, že když pak někomu chcete popsat, o čem se vám zdálo, už si téměř nic nepamatujete.

3. Ani slepí lidé nejsou výjimkou

Sny se opravdu zdají každému a nesmíme zapomenout ani na slepé. Pokud zrak ztratili až v pozdějším životě jejich sny se v ničem neliší. Pokud se však jako slepí už narodili, jejich sny jsou výrazně odlišné. Nevidí v nich sice obrazy, ale i tak mohou být stejně silné a jasné jako sny vidomých lidí. Vnímají totiž mnohem výrazněji jiné smysly, jako vůně, doteky nebo emoce.

4. Zdá se nám pouze o lidech, které jsme už někdy viděli

V našich snech se mohou objevit pouze obličeje lidí, které jsme už někdy viděli. Nemusíme je znát osobně, stačí i pouhá fotka na sociálních sítích. Náš mozek si vybírá z tisíců tváří, které jsme za svůj život viděli, a proto se může stát, že si už lidi, které se objeví v našem snu ani nepamatujeme.

5. Ne všechny sny jsou barevné

Možná vás to překvapí, ale v minulosti mělo téměř 12% populace pouze černobílé sny. Nyní jsou to pouhé 4 %, což by mohlo být důsledkem přechodu fotografií a filmů do barevné formy.

6. Jaké emoce se při snech vyskytují nejčastěji?

Při snech pociťujeme nejčastěji úzkost nebo strach. Celkově jsou negativní emoce u snů mnohem častější než ty pozitivní.

7. Ženy a muži mají odlišné sny

Ano, opravdu to tak je. A to, v čem se liší, vás nejspíš dost překvapí. Mužům se ve snech zdá mnohem více o jiných mužích než ženách. Ti tvoří zhruba 70 % všech postav v jejich snech. Ženy mají počet ženských a mužských postav poměrně vyrovnaný. Navíc muži při snění zažívají i agresivnější emoce.

8. Během snění jsou naše svaly paralyzovány

Během REM fáze, která zaujímá okolo 20-25 % spánku, naše tělo svalům nedovoluje se pohybovat, aby pohyby, které prožíváme při snění nebyly přenášeny na tělo. Je to tedy přirozená ochrana před poraněním během spánku.