Dietní bábovka – pohoštění pro choulostivou návštěvu i skvělé zpestření při hubnutí

Dietní bábovka – pohoštění pro choulostivou návštěvu i skvělé zpestření při hubnutí
Honí vás mlsná při dietě? Zapomeňte na koupené sušenky. Mlsat můžete i zdravě. Připravte si starou dobrou bábovku v dietní variantě.

Naštěstí pro dietáře je trh s hotovými sladkostmi doslova nabitý těmi dietními. Někdy ale i proteinové a raw tyčinky začnou lézt krkem a člověk by se rád cítil, že jí něco normálního. Dietní bábovka je skvělé vybočení z hubnoucí rutiny.

Budete potřebovat:

  • 200 g celozrnné pšeničné mouky
  • 2 vejce
  • 30 g stevie
  • 200 ml neochuceného sojového mléka
  • 100 g másla (Můžete nahradit i kokosovým olejem nebo pro ozvláštnění trochu větším množstvím arašídového másla.)
  • 50 g kokosu
  • 10 g třtinového cukru/xylitolu
  • 60 g práškového proteinu
  • 250 g tvarohu/silken tofu
  • 2 lžičky kypřicího prášku (nebo lžička jedlé sody)

Postup:

  • Předehřejeme troubu na 180 stupňů a vymažeme a vysypeme formu tukem a kokosem.
  • Smícháme v míse suché ingredience kromě cukru, tuk a tvaroh.
  • V druhé míse dobře promícháme cukr, sojové mléko a vejce.
  • Nakonec smísíme ingredience tak, že vlijeme tekuté do sypkých.
  • Vzniklé těsto vlijeme do předehřáté trouby a pečeme 40 minut.

Podívejte se i na další dobroty pro dietáře

Jak na dietní pečení

Bábovka ale nemusí být váš jediný odpočinek od diety. S několika málo zásadami se dá péct dietně i po tom, co dosáhnete cílové váhy a vyhnout se tak jojo efektu. Stačí nahradit některé běžné suroviny a nevařit ve spěchu.

Nahraďte obilnou mouku tou luštěninovou

Fazole, cizrna, sója, čočka… Všechny obsahují mnoho proteinu a vlákniny. Díky tomu vás mnohem více zasytí a energie z nich se soustředí do svalů, nikoliv do tuku. Nezapomeňte si před každým takto připraveným nemoučníkem trochu zacvičit, ať mají bílkoviny kam putovat.

Dejte sbohem cukru v jakékoliv podobě

Stevie, xylitol, erythriol, nebo mixované ovoce. Tím vším můžete sladit místo cukru. Hlavně se neupínejte na „zdravé sirupy.“ Sirupy jako datlový nebo agave jsou sice méně zpracované než řepný cukr a obsahují více vitamínů, ovšem stále je to CUKR!

Pokud už si libujete v sirupech, zvolte čekankový (má vysoký obsah vlákniny). Ten je bohužel méně sladký, takže ho i tak budete muset použít více. Když si ale nevíte rady, slaďte mixovaným banánem nebo jablečným či švestkovým pyré.

Vsaďte na hořkou čokoládu, kávu a zelený čaj

Kakao a kofein vás povzbudí k většímu pohybu a dokáže nakopnout metabolismus. Hlavně si ale pod čokoládou nikdy nepředstavujte mléčnou. Ta obsahuje mnoho cukru a tuku. Používejte jen takovou, která má obsah kakaa vyšší než 70 %. Pokud vám nechutná, přejděte na chvíli na nějakou s vyšším procentem. Ta slabší vám poté bude připadat mnohem sladší.

Díky pár osvědčeným trikům můžete znovu přivítat v jídelníčku sladké snídaně. Bude to u vás fazolové brownie? Cizrnové palačinky, nebo celozrnné domácí müsli se stévií?

 

Zdroje: