Fazole: proč je pozvat do své kuchyně?

Fazole: proč je pozvat do své kuchyně?
Fazole jsou mnohými opomíjeny, avšak v kuchyni mají své opodstatněné místo – dokážou regulovat hmotnost, přispívají ke správnému fungování střev, jsou prevencí srdečních chorob a také rakoviny. Pokud fazole do své stravy nezahrnujete, může pro to být jednoduchý důvod – nevíte, jak je připravit a v jakém receptu je použít. S tím vám v tomto článku rádi pomůžeme.

Krok 1: Namáčení

Předtím, než se fazole z dostanou z plastového obalu do vroucí vody, musejí absolvovat ještě jeden důležitý krok: musí být řádně namočeny. Chcete-li to provést, vložte je na několik hodin (nejlépe přes noc) do misky s vodou. Voda v misce s fazolemi by měla zabírat asi 2x více místa než samotná zrna. Fazole uvolní do vody všechny ty látky, které mohou způsobit plynatost a nadýmání. Po 8–10 hodinách bude vaše mísa obsahovat nabobtnalé fazole určené pro vaření.

Zdroj: Autor: Igor Dutina / Shutterstock

Krok 2: Vaření fazolí

Vaření jakýchkoli fazolí trvá dlouho, proto si na ně předem vyhraďte více času – průměrně 1,5 až 3 hodiny. Vodu z namáčení odlejte a nasypte 1 šálek fazolí do velkého hrnce a zalijte 3 šálky vody. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu, přikryjte a vařte do měkka. Pokud vznikne na povrchu vody pěna, odstraňte i s pomocí lžíce. Zajímavostí je, že nemusíte vylévat vodu, ve které se fazole vařily, naopak ji můžete použít jako základ pro polévky nebo jako přírodní potravinářské barvivo pro různá jídla.

Fazole totiž svými vlastnostmi trochu funguje jako náhražka masa.

Jaké recepty z fazolí zkusit?

Fazole lze použít jako přílohu k mnoha pokrmům, především k těm vegetariánským neobsahujícím maso. Fazole totiž svými vlastnostmi trochu funguje jako náhražka masa. Také můžete udělat dobrou pomazánku nebo skvělou fazolovou polévku, která je rychlá, jednoduchá a zasytí všechny u stolu. Pokud chcete vyzkoušet vyšší kulinářskou ligu, zkuste třeba připravit klasickou brazilskou feijoadu, která obsahuje černé fazole a vepřová žebra, slaninu, klobásu a chilli.

Zdroj:

  • autorský text