Bábovka z kokosového mléka – exotika v tradičním českém dezertu

Bábovka z kokosového mléka – exotika v tradičním českém dezertu
Myslíte, že bábovku už znáte na každý způsob? Mramorová, a dokonce i banánová verze už je standard leckteré domácnosti, co ale do české klasiky přidat ještě více exotiky? Kokosu není nikdy dost!

Kokosové mléko je skvělou alternativou pro ty, kteří vyznávají veganskou stravu, mají problém s laktózou nebo zkrátka chtějí trochu ozvláštnit svou kuchyni. V receptech dokáže nahradit kravské mléko a na trhu najdete velký výběr kokosových mlék, smetan i kokosového tuku. Pro ty, kteří rádi ušetří, nebo se naučí něco nového je skvělou zprávou, že kokosové mléko si snadno vyrobíte i doma.

Kokosová bábovka má navíc o mnoho méně sacharidů než klasická a je tedy (při malé obměně surovin) vhodná i pro low-carb stravu.

Na její přípravu budete potřebovat:

  • 200 g polohrubé mouky (Ideální je mouka celozrnná. Nebo můžete část nahradit práškovým proteinem.)
  • 60 g strouhaného kokosu (Část z něj využijete na vysypání formy.)
  • 3 vejce (Vegani mohou použít namočenou drť lněného semínka a nálev z cizrny.)
  • 150 g třtinového cukru (Můžete nahradit bezkalorickým sladidlem.)
  • 150 ml kokosového mléka
  • 100 ml kokosového oleje
  • špetku soli
  • dvě lžičky kypřicího prášku (nebo lžičku jedlé sody)

Jak si připravit kokosové mléko doma

Pečení bábovky

  • Předehřejte troubu na 175 stupňů.
  • Vymažte formu na bábovku kokosovým olejem a vysypte kokosem.
  • V míse smíchejte suché ingredience kromě cukru.
  • Oddělte žloutky a bílky. Žloutky smíchejte s cukrem, rozehřátým kokosovým olejem a kokosovým mlékem.
  • Bílky vyšlehejte ve sníh a ten opatrně smíchejte se sypkou směsí.
  • Vlijte těsto do formy a pečte 40 minut.

Tipy a triky

Bábovku můžete připravit i s bezlepkovou moukou, v takovém případě ale nezapomeňte přidat více pojiva (vajíčka nebo lněného semínka.)

kokosové mléko
Kokosové mléko je plné vitamínů a minerálů, Zdroj: vitals / Shutterstock

Pokud připravujete bábovku ve veganské variantě, vajíčko vám nahradí nálev z cizrnové konzervy. Pokud sníh nedrží, ztužte ho xantinovou gumou.

Dbejte na kvalitu mouky. Ideální je celozrnná pšeničná. (Zdravější alternativou je sice špaldová, ale ta je při pečení velmi těžká a těsto nebývá tak vláčné.

Pokud kokosovou bábovku pečete jako low-carb alternativu ke klasické, můžete mouku nahradit proteinem nebo použít kokosovou mouku (koupíte ve zdravých výživách). V takovém případě ale opět dbejte na dostatek ztužovače. Bez lepku se těsto snadno rozpadá.

Proč je vhodné zařadit do jídelníčky kokosové mléko

Bojovník proti anemii!         

Jen jeden šálek kokosového mléka pokryje čtvrtinu doporučené denní dávky železa. Příjem tohoto minerálu by si měly hlídat hlavně ženy.

Má to v kokostech

Kokosové mléko má vyvážený obsah fosforu a vápníku. Díky tomu pomáhá budovat silné kosti a předchází jejich slábnutí.

Bábovkou to jen začíná

Kokosovým mlékem můžete nahradit to běžné i v dalších receptech. Jednoznačným vítězem jsou omáčky. V asijské kuchyni není kokosové mléo žádnou náhražkou ale skvělou surovinou vhodnou k zelenině, masu i tofu. Zkuste nahradit kravské mléko kokosovým ve vašich osvědčených omáčkách. Co třeba kokosové šodó?

Nejen o Vánocích. Kokos stojí za to zařadit do receptů po celý rok. Obzvlášť, když je to tak snadné!

 

Zdroje:

Zdroj článku:
  • www.bbcgoodfood.com