Jak seznámit děti s novým partnerem

Jak seznámit děti s novým partnerem
Představení nového partnera může být stresující záležitostí nebo zcela přirozenou součástí života. Záleží, jak k celé situaci přistoupíte. Zde je několik věcí, které můžete udělat, aby změna v rodině proběhla co nejplynuleji.

Seznámení správně načasujte

Když se budete rozhodovat, jestli již děti se svou novou láskou seznámit, ujistěte se, zda ve vaší rodině stále nepřevládají emoce jako jsou hněv a smutek. Děti potřebují čas než se s novou situací vyrovnají. Nějakou dobu přirozeně doufají, že bude vše jako dřív. Proto nikdy nového partnera nesrovnávejte s tím původním. I přes složitost minulého vztahu si s dětmi uchovávejte ty pěkné vzpomínky a v žádném případě neživte zlobu a zášť vůči bývalému partnerovi a otci dětí.

Zdroj: Autor: BlueOrange Studio / Shutterstock

Zároveň seznámení naplánujte tak, aby děti měly dostatečný čas se s novým členem rodiny blíže poznat než společně pojedete někam na delší dobu. Plánujete-li společnou dovolenou, dopřejte si několik týdnů, lépe však měsíců, aby se děti ve společnosti vašeho partnera cítily uvolněně. 

Jak děti připravit na první schůzku

Dětem o novém partnerovi předem řekněte. Povězte jim o tom, jak jste se seznámili, co máte společného nebo jak spolu rádi trávíte čas. Malé děti mají rády příběhy a ocení, když jim o novém partnerovi řeknete něco zajímavého. Nic si nevymýšlejte, ale pro menší děti vyprávění klidně trochu přibarvěte. Možná dokonce samy navrhnou setkání. Nic jim však nevnucujte, spíš se o novém partnerovi bavte naprosto přirozeně. Stejně tak první společné setkání by mělo být neformální, tak aby se všichni cítili uvolněně. 

Zapojte děti do plánování dalšího společného programu

Pokud si váš nový přítel nebo přítelkyně najde s dětmi společný zájem, je to výhra. Někdy ale chvíli trvá než se na sebe naladí a poznají, co je spolu baví. Proto se dětí ptejte a společný čas plánujte dohromady. 

Myslete na potřeby dětí

I přestože jste bláznivě zamilovaní, děti by měly vždy zůstat na prvním místě. Ubezpečte je o vaší lásce a nezapomínejte na jejich potřeby. Není nic horšího než když se zapomenete někde s novou láskou a dítě zůstane jako poslední ve školce. Myslete na rodinnou pohodu. Čím vyrovnanější váš vztah bude, tím lépe se do něj začlení nový člověk. 

Zdroj:

  • autorský text