3 pravidla pro zdravé bylinky – jak udržet bazalku a jiné bylinky v plné síle

3 pravidla pro zdravé bylinky – jak udržet bazalku a jiné bylinky v plné síle
Toužíte po vlastní bylinkové zahrádce? Článek přináší tři základní tipy pro docílení krásné a zdravé úrody. Ať už pěstujete bazalku, mátu nebo petrželku, s těmito kroky můžete pečovat o jakékoliv bylinky.

Pěstování vlastních bylinek je zálibou mnoha zahrádkářů, kuchařů nebo těch, kteří si přejí mít po ruce vždy čerstvé bylinky v té nejlepší kondici. Aby však byly bylinky jako je například bazalka, máta a spousta dalších zdravé, je třeba jim poskytnout požadovanou péči. Zde jsou tři základní tipy, které vám pomohou s péčí o váš bylinkový záhon.

Správné umístění

Bylinky potřebují dostatek světla, ale každá preferuje jiné množství. Bazalka je bylinka, která vyžaduje dostatečné množství světla. Zatímco máta si vystačí s polostínem. Vyhněte se však přímému slunci v horkých letních dnech, to by mohlo listy bylinek spálit. Pokud však rostliny nemají dostatek vyžadovaného světla jsou náchylnější k chorobám nebo špatnému vývoji. Pokud nemáte možnost dodat bylinkám dostatek slunečního světla, měli byste zvážit zakoupení speciálních rostlinných lamp.

TIP: Při pravidelných kontrolách rostlinek odstraňte všechny vadné části rostliny, suché listy nebo větvičky. Podpoříte tak zdraví bylinky a zabráníte případnému šíření chorob.

Zavlažování

Jedním z klíčových faktorů je také správné zavlažování. Bylinky by neměly stát ve vodě, ale zároveň nesmí být půda ani úplně vyschlá. Obzvláště bazalka je velmi citlivá na nedostatek vody, ale i na její přebytek. Oba extrémy mohou způsobit hnilobu kořenů. Zalévat bylinky můžete ráno nebo večer, aby měly čas vstřebávat vodu před případným slunečním žárem. Kromě vhodného časového intervalu pro zavlažování je důležitá i technika. Vodu byste neměli lít přes listy a rostlinu, ale kousek od kořenového systému. Zvolit můžete zalívání s konvičkou nebo rozprašovačem.

TIP: Před zalitím bylinek je vhodné provést test vlhkosti. Můžete jej provést buď zapíchnutím prstu do substrátu a tím posoudit jeho stav, nebo využít špejli. Pokud je konec tyčinky vlhký, se zalitím ještě vyčkejte.

U závlahy bylinek je důležitá technika i časový interval zalévání
U závlahy bylinek je důležitá technika i časový interval zalévání | Zdroj: mimagephotos / Depositphotos

Půda a výživa

Bylinky potřebují dobře odvodněnou půdu bohatou na živiny. Substrát by měl být lehký propustný a bohatý na živiny. Pokud sázíte bylinky v bytě zvolte květináče s odtokovými otvory ve spodu, aby mohla přebytečná závlaha odtéct. Pěstování bylinek můžete podpořit pravidelným přidáváním kompostu nebo speciálního hnojiva pro bylinky. Pro bazalku je ideální lehká, úrodná a dobře zavlažovaná půda.

TIP: Pokud z pěstování začínáte můžete využít univerzální substrát s příměsí perlitu pro zlepšení odvodňovacích schopností. Pro ekologickou variantu si můžete vyrobit vlastní s pomocí rašeliny, kompostu a perlitu.

Péče o bylinky není složitá, ale vyžaduje vaši pozornost a pravidelnost. Dodržováním těchto tří drobných pravidel zajistíte, že budou vaše bylinky zdravé. A to ať už pěstujete bylinky na balkóně, v bytě nebo v záhonku vaší zahrádky.

Zdroje článku: