Další posun ve vývoji vakcíny proti koronaviru, AstraZeneca hlásí 90% úspěšnost

Další posun ve vývoji vakcíny proti koronaviru, AstraZeneca hlásí 90% úspěšnost
Celý svět netrpělivě čekal na účinnou vakcínu proti nemoci covid-19. Po objevu firmy Pfizer přichází s dobrou zprávou také AstraZeneca, která ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou testuje novou vakcínu.

Již dlouhé měsíce spolupracuje farmaceutická společnost AstraZeneca s Oxfordskou univerzitou a věnují se vývoji nové vakcíny proti koronaviru. Po dlouhé práci v laboratoři přišli s finálním výsledkem, který již podrobili několika testům, které přinesly velice dobré výsledky. Nicméně, v testování se stále pokračuje.

Úspěšnost 9 z 10

Očkovací látka se člověku dávkuje nadvakrát. Pokud se má tělo vyhnout nákaze koronavirem, musí být aplikována polovina vakcíny a měsíc poté druhá polovina. Při tomto postupu je účinnost vakcíny 90 %. Při jiných dávkovacích režimech nebyla podle mluvčího společnosti úspěšnost takto vysoká. Vyzkoušelo se například dávkovat vakcínu s několikadenním odstupem v rámci jednoho měsíce, zde však byla účinnost jen okolo 60 %.

Bez vedlejších účinků

AstraZeneca v tiskové zprávě uvedla, že u žádného ze vzorků prozatím nebyly potvrzeny žádné vedlejší účinky vakcíny. Lidé, kteří podstoupili očkování v rámci dobře snášeli režim dávkování a nepocítili žádné změny ani nečekané pocity. Nijak nebyla zhoršena jejich pozornost, ani nepociťovali únavu. 

Kdy se začne očkovat v ČR?

Odborníci z Oxfordské univerzity a společnosti AstraZeneca mají za to, že tento přínosný objev výrazně napomůže ukončení nouzového stavu v celé Evropě. Odborníci rovněž doufají, že od poloviny příštího měsíce již budou moci očkovat a že během Velikonoc se konečně vše vrátí do normálu.

AstraZeneca patří mezi firmy, se kterými má Česká republika sjednanou smlouvu o nákupu vakcín, v případě jejich vyvinutí. Tyto smlouvy jsme uzavřeli s různými farmaceutickými společnostmi, které se již od jara snaží vyvinout vakcínu proti koronaviru. Jakmile bude ukončeno testování, vakcína se začne vyrábět ve velkém a bude se uvolňovat pro evropský trh, tedy i pro ČR. Pokud bude testování probíhat tak, jako doposud, mohlo by se u nás už od začátku nového roku touto vakcínou očkovat.