Víte, co je to vlastně Tarot a jaký je jeho význam?

Víte, co je to vlastně Tarot a jaký je jeho význam?
Neznáte pojem Tarot nebo tarotové karty? Přinášíme vám informace o tom, co to vlastně Tarot je. Představte si balíček karet, které jsou precizně ilustrované a pomohou vám nahlédnout do budoucnosti a do vašeho nitra.

Víte, co je to vlastně Tarot?

Původ tarotových karet je předpokládán z Egypta a z Indie. První zmínky o užívání Tarotu se uvádějí ve 14. století v Evropě. Tarotové karty, jak je známe v současné době, se používaly až od 17. století.

Tarot si můžete představit jako symbolickou mapu vědomí, která ilustruje cestu vaším životem. Čtení z tarotových karet vám díky jejich specifickému rozložení může pomoci představit si vaši budoucnost a ukázat vám cestu, pokud jste si v některých situacích nejistí a nevíte kudy dál.

V kartách se musíte naučit číst mezi řádky, ale zároveň nemusíte být vyloženě jasnovidec, abyste se z tarotu naučili předpovědět budoucnost. Tarotové karty vám poskytnou především vhled do nejintenzivnějších pravd vašeho vyššího já. Představte si, že vám tyto karty poskytnou rozvinuté povědomí o tom, co prožíváte hluboko ve svém nitru.

Jaký je význam tarotových karet?

Při výkladu tarotu se používá 22 karet Velké arkány, které nám přinášejí větší tajemství. Karty Velké arkány jsou očíslovány od 0 do 21. Počínají Bláznem a končí Světem. Karty velké arkány představují 22 nevyhnutelných fází a pasáží každé cesty životem, se kterými se každý jistě během svého života setká. Každý se s nimi přitom může během své životní cesty potkat v jiném pořadí. Je pravděpodobné, že se některé fáze mohou několikrát v životě opakovat. Záleží na tom, jak se naučíte s určitou situací pracovat. Nic nemá přesný a skutečný začátek ani konec.

Dále pak 56 karet Malé arkány, které nám prozrazují menší tajemství. Karty Malé arkány se dále dělí na čtyři barvy. Malá arkána nám přináší informace o každodenních aspektech života a pomáhá nám nahlédnout do našich výzev, talentů, příležitostí či zkušeností. Barvy a jednotlivé karty se nenazývají vždy stejně, ale jejich základní význam je poměrně univerzální.

Většina balíčků tarotových karet se prodává s brožurkou, kde se dočtete přesná specifika karet.

Závěrečné určení pravého významu karty závisí především na otázce, na osobě, která přijímá čtení z tarotové karty a na umístění dalších karet.

Význam obrácených karet

Ilustrace na tarotových kartách jsou obecně zobrazovány obrázkem ve vzpřímené poloze. Při výkladu Tarotu se mohou objevit karty hlavou dolů, a to ovlivňuje čtení z nich. Obrácená tarotová karta může být vyložena různými způsoby. Většinou se situace na kartě vykládá tak, že je význam karty ve vašem životě přítomen, ale je něčím nebo někým blokován a oslaben. Karta může být také vyložena tak, že nejste ochotni pracovat s energií, která je pro tuto kartu specifická. Dalším významem této situace je, že je ve vašem životě přítomen přímý opak významu této karty.

Tarotové karty, Zdroj: Pedal to the Stock / Shutterstock

Jak probíhá výklad Tarotu?

Před zahájením výkladu z tarotových karet budete požádáni, abyste si zvolili otázku, na kterou si přejete odpovědět. Velmi oblíbený je osobní výklad Tarotu. V dnešní době ale můžete využít také online výklad.

Je možné vložit karty na období 3, 5, 7 a 12 měsíců. K zodpovězení vaší otázky se používá výklad karet typu Keltský kříž.

Co nám mohou například předpovědět karty Velké arkány?

Blázen

Najdeme-li v našem výkladu blázna, znamená to, že nás čekají nové začátky. Ty vyžadují velkou odvahu a ochotu skočit do nové fáze života. Karta ztělesňuje touhu po dobrodružství.

Kouzelník

Tato karta je mistrem načasování a komunikace. Odráží čas, kdy se věci mají stát pomocí vaší mysli, slov, hlasu a schopností.

Velekněžka

Tato karta vám přináší náhled do vašeho nejhlubšího já. Velekněžka je intuicí a sebedůvěrou. Chce vám připomenout, abyste věřili své intuici a naladili se na svou vnitřní moudrost a zdroje.

Císařovna

Tato karta vám přináší Matku Zemi, která je schopna dávat a přijímat lásku ve zdravé rovnováze. Císařovna se cítí pohodlně ve svém těle, užívá si smyslných požitků a svou kreativitu.   

Dalšími kartami Velké arkány jsou Císař, Hierophant, Milenci, Vůz, Síla, Poustevník, Kolo štěstí, Spravedlnost, Oběšený muž, Smrt, Umírněnost, Ďábel, Věž, Hvězda, Měsíc, Slunce, Rozsudek a Svět.

 

Zdroje: