Vánoční zvyky pro děti

Vánoční zvyky pro děti
I když Vánoce dokážou zahřát u srdce i dospělé, nejvíce si je užijí právě děti. Už kvůli nim se dospělí snaží dodržet všechny tradice a zvyky, které se k Vánocům pojí. Jaké vánoční zvyky u dětí bodují nejvíce?

Psaní dopisu pro Ježíška

Vánoční zvyky pro děti se nemusí vázat jen a pouze ke Štědrému dni. Naopak s nimi můžete začít už na začátku adventu, kdy mohou děti, třeba hned po Mikuláši, napsat dopis Ježíškovi. Ten pak většinou umisťují na okno a na rodičích je, aby dopis z okna nenápadně vzali, jakože ho sebral Ježíšek.  Nic nerozzáří dětská očka tolik, jako když po probuzení uvidí, že dopis zmizel a vánoční dárky tedy Ježíšek už vyřizuje.

V souvislosti s psaním dopisu pro Ježíška si děti také uvědomují důležitost skutečnosti, aby byly co nejvíce hodné. Rodiče je rádi totiž straší tím, že pokud budou zlobit, Ježíšek nic nedonese. Ještě že jsou Vánoce jen jednou ročně, jinak by děti určitě přišly na to, že se to jen tak říká, protože co jinak by rodiče s nakoupenými dárky dělali?

Jen málokterý rodič je tak krutý, že by svůj slib dodržel a pod stromeček nic nedonesl.

Pečení cukroví

Krásným vánočním zvykem, u kterého rády asistují i děti je pečení cukroví. Obzvlášť je těší, když se pro jednou vykašlete na čistou kuchyň a k těstu a krémům je naplno pustíte. Sice to u vás bude vypadat jako po výbuchu, ale lepší zábavu na odpoledne byste hledali jen stěží.

Zdobení domu

Děti milují světýlka, a proto vám rády pomohou i s výzdobou domu. Zařiďte se ve stylu čím více, tím lépe a uvidíte, jak se děti budou zubit od ucha k uchu.

Návštěva betlému nebo jeho vlastní výroba

S Vánocemi se začnou objevovat také betlémy, na které se s dětmi můžete chodit dívat. Vyrobit si však můžete i svůj vlastní, který budete mít doma. Stačí k tomu pár nápadů a návštěva v papírnictví.

Adventní kalendář zkracuje čekání na Štědrý den

Zatímco dospělí si přejí, aby období adventu tak rychle neuteklo, děti doufají v opak. Čekání jim může zkrátit adventní kalendář, který nabízí sladké či jiné překvapení na každý den od začátku prosince až do Štědrého dne. Vybírat můžete adventní kalendáře se sladkostmi, vyrobit však můžete i svůj vlastní.

Zdobení stromečku

Na zdobení stromečku se děti hodně těší, obzvlášť, když na stromečku visí také čokoládová kolekce. Tu mohou tajně loupit, pochopitelně napřed z míst, kam rodičovo oko nedohlédne. Vánoční stromeček je předzvěstí toho, že už nepotrvá dlouho a Ježíšek i s dárky dorazí.

vánoční strom
Na zdobení stromečku se děti hodně těší, Zdroj: Yuganov Konstantin / Shutterstock

Vyhlížení zlatého prasátka

Pokud vaše děti nerady jedí, mají velkou šanci na Štědrý den zahlédnout zlaté prasátko. Je to snad jediný den v roce, kdy je rodiče nenutí jíst a překvapivě jediný den v roce, kdy večere zmizí z talíře neuvěřitelnou rychlostí... ne že by jim více chutnala, nýbrž proto, že je jedinou překážkou před rozbalováním dárků.

Vánoční krmení zvířátek v lese

Zabodovat byste u dětí mohli i s vánočním krmením lesních zvířátek, kterým do krmelce přinesete nějaké to ovoce a zeleninu. Děti se přitom krásně provětrají a čekání na Ježíška jim uteče jako voda.

Pouštění lodiček

Stejně tak je může upoutat další hezký vánoční zvyk, kterým je pouštění lodiček. Obvykle jim hrátky s ohněm a vodou zakazujete, teď se k nim i připojíte! Nechte děti, ať si lodičku vyrobí pokud možno samy a najděte si chvíli času, abyste lodičky pouštěli společně. Nemusíte čekat až do večeře, klidně se do pouštění pusťte ještě před večeří. Po večeři budou mít děti stejně oči jenom pro dárky. Podobně se může dětem líbit i zvyk lití olova či návštěva půlnoční mše. Být tak dlouhou dobu po večerníčku venku je pro děti vzrušující.

 

Zdroje: